Chytré hodinky, mobil, notebook: Od kdy patří dětem do ruky a do školy?

Chytré hodinky, mobil, notebook: Od kdy patří dětem do ruky a do školy?
Zdroj: pixbay.com
Doba koronová nastavila úplně nový přístup k učení. Notebooky a telefony se staly nezbytnou výbavou malých i velkých školáků.Notebook a telefon dětem do rukou patří. Důležité ale je správné načasování, kdy jim je poprvé svěříme. Naučit se ovládat výpočetní techniku patří dnes k základní dovednostem dětí. V současném světě se jim nelze vyhnout Postaru se žít nedá a na břidlicové tabulky už se taky dávno nepíše. Nemůžeme tedy bránit našim dětem v používání moderních učebních pomůcek. + 2 fotky+ 3 fotky

Doba je stále dynamičtější a naše děti se jí přizpůsobují rychleji, než my. A proto i když se nám některé jejich požadavky zdají být přemrštěné, pro ně jsou přirozené a nezbytné.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 02. 09. 2020 14:00

Tohle za našich mladých let nebylo, nám stačil penál a desky. Poznáváte se? Také si postesknete, když slyšíte nároky vašich dětí, co všechno nutně potřebují do školy? Jenomže elektronika je často nutná k výuce a je docela dobře možné, že bez ní by byly i vyloučeny z drsného dětského kolektivu. A současná doba „korona“ a s ní spojená nutnost virtuální výuky jasně poukázala na nezbytnost technického vybavení školáků.

Vybavení do školy

Hezký batůžek je naprostý základ, bez něj se opravdu žádný školák neobejde. V něm postaru nosí učebnice a penál. Dál už se ale výbava od té naší liší. Nechybí v ní chytrý telefon a nezbytná sluchátka, tablet nebo ještě lépe notebook. Na ruce má školák chytré hodinky. Technika není tak úplně zbytečná, častokrát totiž dětem uleví i od nošení těžkých učebnic a spousty sešitů.

Šikovná technika doma

Určitě si nikdo z nás nepřeje, aby se vrátila doba, kdy jsme se s dětmi museli učit doma. Nicméně, nikde není psáno, že se k tomu, alespoň lokálně, ještě někdy nedojde. Proto bychom se měli připravit a dovybavit svoji domácnost. Ostatně, tyto technologie, váš potomek ocení i mimo školu. Za prvé, neobejde se bez silného připojení přes wifi, bude potřebovat bluetooth sluchátka a ideálně i webovou kameru.

Kdy je správný čas

Liší se výbava prvňáka, páťáka a studenta střední školy. Otázkou je správné načasování pořízení techniky. Jako první na řadu přijdou „chytré hodinky“ ty nejjednodušší pořídíte celkem levně a přitom se jimi můžete s dítětem spojit, mají SOS tlačítko a jde přes ně snadno sledovat pohyb. Hodinky můžete pořídit už nejmenšímu školáčkovi.

 

Mobilní telefon

Někdy ve druhé třídě přijde na řadu potřeba dítěte mít vlastní mobil, a déle než do třetí třídy žadonění zřejmě neodoláte. Utěšit vás může fakt, že mobil plní mimo jiné i funkci kalkulačky, zdroje informací z internetu nebo navigace. Radši ale počítejte s tím, že dítě může telefon ztratit nebo rozbít a proto zvažte pořízení jednoduchého a levnějšího modelu, opravdu nepotřebuje 32 GB paměť.

Notebook

Jako poslední přijde na řadu notebook. Tato potřeba nastane zhruba ve věku dvanácti let. Notebook by neměl stát majlant, šikovný pořídíte do čtyř tisíc korun, ale měl by být lehký a pevný. Obrazovku by měl mít kolem 14", operační paměť zhruba 4 GB a to nejhlavnější, dlouhou výdrž baterie.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články