Pět věcí, které bereme jako samozřejmost. S moderními vymoženostmi je karanténa snadná

Pět věcí, které bereme jako samozřejmost. S moderními vymoženostmi je karanténa snadná
Zdroj: Foto: Mateusz Dach, Pexels

Nynější doba plná globalizace a internetu přináší do našich životů mnoho zjednodušení. Spoustu věcí dnes zařídíte s pomocí mobilního telefonu – nemusíte do práce, a přesto pracujete nebo nakoupíte potraviny on-line. Které vymoženosti nám pomáhají přestát nelehké období a jaké by to bylo bez nich?

Komerční sdělení
Komerční sdělení 02. 06. 2020 15:04

Bankovnictví v mobilu či počítači

Pryč jsou doby, kdy jste s každou složenkou museli na poštu. Chtěli jste si založit bankovní účet? Museli jste na pobočku banky, vystát frontu a pak tváří v tvář s osobním bankéřem podepsat smlouvu. Dnešní internet banking umožňuje sjednání nových i kontrolu stávajících účtů často jen přiložením prstu. Můžete pohodlně a rychle odesílat či přijímat platby a vše zvládnete z obývacího pokoje.

Home office

Pracovat z domova – před deseti lety to znělo trochu jako sen. Moderní doba, kdy mnoho lidí v zaměstnání používá především počítač, nahrává myšlence pracovat z domácího prostředí. Vlivem pandemie koronaviru se tato možnost nejspíše začne více využívat. Řada firem zjistila, že lidé pracující z domova bývají často mnohem efektivnější, než kdyby seděli v kanceláři. Zaměstnanci navíc ušetří čas potřebný k dojíždění.

Smartphony – neustálá dostupnost

Pamatujete ještě na doby, kdy nebyly mobilní telefony? Kdysi nebylo možné jen tak změnit domluvené plány, nezavolal vám šéf v osm večer nebo jste za babičkou na venkov museli zkrátka dojet, abyste ji slyšeli. Dnes jsme však všichni neustále dostupní a většinou i on-line. Někteří lidé na to hřeší a využívají toho. Proto není od věci stanovit si den nebo určité hodiny, kdy budete mít mobil vypnutý. Po počátečních rozpacích si určitě zvyknete na pocit svobody, který vám nikdo e-mailem nenaruší.

Domácí vyučování a webináře

Že se děti budou dva měsíce učit doma, to by na začátku roku určitě nikdo nehádal. Díky internetu mohou vyučující zadávat i kontrolovat úkoly, které děti vypracují doma samy (často však s pomocí unavených rodičů). Nestandardní situace vyžaduje nestandardní řešení, a tak si mnoho rodičů zopakovalo trojčlenku i tažné ptáky. Možná někteří docenili mentální sílu a trpělivost kantorů, kteří se po pandemii snad dočkají většího uznání. Domácí vyučování nemusí být jen pro děti – mnoho firem zabývajících se školeními představilo novou on-line verzi vzdělávání. Webináře a školicí streamy bývají za malý poplatek nebo zdarma a z pohodlí domova snadno získáte nové zkušenosti téměř v jakémkoli oboru.

On-line nákupy – potraviny, oblečení i léky

Narůstající oblibu on-line nákupů razantně podpořila nemožnost nakoupit si osobně. Velké firmy zabývající se prodejem přes e-shop zaznamenaly rekordní tržby a ty, které zatím on-line světu odolávaly, se snaží přizpůsobit. Dnes nakoupíte on-line nejen oblečení, ale také potraviny i léky. Prodejní portály s širokou nabídkou zboží vám dokonce domů přivezou i zahradní techniku nebo stavebniny. Bez internetu byste si museli svaly namáhat mnohem více.

Důležité inovace posouvají lidstvo vpřed

Zmíněné moderní vymoženosti spojuje jedna věc – internet. Bez něj by nebylo možné na dálku zadávat příkazy do bankovnictví, zkontrolovat známky potomka nebo nakoupit zásoby na víkend. Dává nám možnost nejen usnadnit si život, ale v momentální situaci také chránit naše zdraví.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články