Domov volá po změně: Namíchejte mu osvěžující koktejl z červené, oranžové, hnědé a zelené

Domov volá po změně: Namíchejte mu osvěžující koktejl z červené, oranžové, hnědé a zelené
Zdroj: unsplash.com
Krásné a hluboké odstíny zelené barvy vás dokážou konejšivě obejmout Červená barva nepůsobí agresivně ani ve větší ploše, když víte jak s ní zacházet. Všechny odstíny hnědé působí přirozeně a mají na naši psychiku blahodárný vliv. Oranžová je barva radosti a naděje. Každou místnost, kam ji přidáte doslova rozzáří. + 2 fotky+ 3 fotky

Každé roční období s sebou přináší touhu po změně, někdy stačí vážně jenom hodně málo a hned se cítíme podstatně lépe a svěže. Osvědčeným prostředkem pro rychlou změnu jsou barvy.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 03. 09. 2020 09:00

Je známá pravda, že barvy mají vliv na naši psychiku. A čím víc se tím kterým odstínem obklopíme, tím spíš dokážeme proměnit naši náladu, postoj anebo i odstranit pocit únavy či stresu.

Na únavu je červená

Každý dobře ví, že červená je nejsilnější barva, která je doslova nabitá energií a sálá optimismem. Jenomže při přesycení červenou hrozí, že se můžete začít chovat až agresivně a o to nikdo z nás určitě nestojí. Zkuste trik designérů, jak útok červené utlumit – silnou červenou nahraďte příjemně teplou barvou bordó, přidejte měkké tvary polštářů, florální ornamenty a několik drobných detailů ve výrazné modré nebo fialové.

Hnědá barva dřeva i hlíny

Pocit solidnosti a bezpečí vás obklopí v interiéru zaplněném odstíny hnědé. Všimněte si například, jak hezky a přirozeně vypadá hnědá na podlaze, kde symbolizuje svázání se zemí a půdou, naším pevným základem, a interiéru dodá pevný řád.

Jen je potřeba si ohlídat, aby tóny hnědé nebyly příliš výrazné a nebylo jich moc, ve velkém množství totiž můžou působit právě opačně, vyvolají zmatek nebo chmury.

Oranžová je nejenom dýně

Jestli nějaká barva symbolizuje nastupující podzim, je to rozhodně oranžová. Říká se o ní, že zvyšuje optimismus a libido. Kdo ví, třeba na tom něco je, takže nebudeme nic riskovat a ložnici si vyzdobíme oranžovými polštáři. Nehledě na erotiku, každá oranžově vymalovaná místnost působí vesele, a rozpustilé oranžové doplňky parádně oživí seriozní dřevěný nábytek. A jako u všeho platí – všeho s mírou, oranžová kam se podíváte, může být poněkud otravná.

Zklidnění s lesní zelenou

Po dávce oranžového optimismu budeme potřebovat trochu zklidnění. Která jiná barva by dokázala tak perfektně ztlumit energetický koktejl, jako zelená. Přináší s sebou zklidňující iluzi, že jste se ocitli uprostřed lesního ticha. Nechte ji na sebe působit, zavřete oči, zakloňte hlavu a představte si, že se nad vámi rozprostírá klenba vzrostlých stromů… krásné že? Klid ale přináší jen hluboké tóny mechové a lesní zelené, syté až ostré odstíny jarní trávy nechte ležet, ty vás do pohody nezavedou.

 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články