Víme, jak domů pozvat radost a naději: Stačí jedno jediné pravidlo

křeslo, domov
Zdroj: Pixabay.com
Červená je optimistická a stimulující, ale svědčí jí spíš jen malé plochy a detaily. Moc červené působí až agresivně. Hnědá barva dřeva dává pocit spolehlivosti, bezpečnosti a útulnosti. Ale příliš tmavé odstíny mohou působit depresivně. Růžová barva je nejčastěji spojována s bezstarostností, čistotou a nevinností. Je něžná a v kombinaci se šedou působí sofistikovaně. Bílé barvě je přičítána oživující vlastnost a pozitivní účinek na regeneraci těla. Bílá psychicky léčí a působí dojmem čistoty.+ 8 fotek+ 9 fotek

Vezměte si barevnou škálu a pořádně si ji prohlédněte. A teď si zkuste odpovědět na otázku, která z barev na vás působí vesele a optimisticky. Bude to jarní trávová zelená? Modrá jako letní nebe anebo rubínově červená? Barvy dokážou být zatraceně emotivní.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 22. 10. 2020 09:00

Asi není náhoda, že ty nejveselejší barvy jsou spojené s energií života, tedy se sluncem a ohněm. A naproti tomu barvy skličující, mezi něž patří ocelově šedá nebo tmavě hnědá, nám připomínají déšť, mraky a sychravé počasí. Kouzlo barev totiž spočívá v tom, že velmi snadno a prakticky okamžitě dokážou proměnit atmosféru v prostoru a tím působit i na vaši náladu.

Modrá vede

Nejpopulárnější barvou ze všech je modrá, ta je přece dobrá, to víme už dávno. Ale proč tomu tak je? Ve světle modrém pokoji se budete pravděpodobně cítit velmi lehce a uvolněně, jako byste létali spolu s ptáky po obloze.

Pozvěte si domů slunce

Jestliže je modrá nejpopulárnější, žlutá je zase nejpřitažlivější. Nemluvíme tu ale o chladné citronové s nádechem do zelena, ale o příjemné žluté, jakou vídáme na jaře u tulipánů. Slunečně žluté doplňky mají velký dopad na změnu nálady v bytě. Žlutě vymalovaná předsíň vás hned po příchodu domů vlídně vítá a zpříjemní návrat.

Jednoduchou a rychlou alternativou, jak domov prosytit pozitivní náladou, jsou žluté žárovky.

Na splíny silou červené

Červená barva, když je s ní správně pracováno, dokáže opravdové zázraky. Mezi barvami je to právě červená, která je doslova nabitá pozitivitou a energií. Jen pozor, abyste se jí nepřesytili. Většinou stačí jen polštářek, červená váza anebo horký čaj v červeném hrnečku, aby den vypadal o něco lépe.

Zelená je naděje

Také proto bývá spojována s přírodou. Psychologové dobře znají pozitivní účinky zelené na naši duši, a proto doporučují při neklidu a nervozitě obklopit se právě jí. Se zelenou barvou vytvoříte uklidňující a nerušivé prostředí plné svěžesti a přírodní harmonie.

Zelená má širokou stupnici tónů od hlubokých smaragdových přes olivové, hráškové až po vysloveně svěží limetkovou, která spojuje příjemnou relaxační polohu s optimistickým nádechem žluté.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články