Barvy zvětší byt bez bourání: Temnou předsíň rozsvítí, malý pokoj rozšíří

bydlení, proměny, barvy
Zdroj: unslash.com
Barevnými plochami místnost nejenom oživíte, ale také rozčleníte, nebo naopak sjednotíte. V tomto případě byl záměr přidat prostoru dynamiku a další rozměry, což oranžová s modrou zvládly dokonale. Je zajímavé, jak použitím kontrastní barvy můžete dodat místnosti hloubku nebo ji naopak zkrátit. Žlutá na čelní stěně, která je částečně přetažená i na boční stěny, jakoby se najednou přiblížila. Podobný efekt má i bílý strop, jenž se zdá být nižší. Neutrální šedá barva je skvělá pro následné barevné variace. V podstatě stačí už jen vybrat barevné doplňky a místnost získá pokaždé jinou náladu. Zrcadla jsou skvělý pomocník při úpravě nevyhovujícího prostoru. Odrazem totiž získáte další "vizuální" prostor. + 4 fotky+ 5 fotek

Není vždycky nutné pouštět se do náročné přestavby, někdy stačí jenom vymalovat, vyměnit závěsy, položit na zem nový koberec nebo na pohovku barevné polštářky, abyste docela změnili náladu v bytě.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 30. 09. 2020 12:30

Teď na podzim, když jsme zase vlivem špatného počasí i dalších okolností začali trávit víc času doma, cítíme touhu po proměně. Ale komu by se chtělo hned vybourávat příčky a pořizovat si novou kuchyň.  Zkuste postupovat od drobností, ať už je to malá barevná vázička, pestré polštářky či přehoz na pohovku. V koupelně vás příjemně osvěží nové osušky anebo kalíšky na kartáčky. Zkrátka, stačí jakákoli malá drobnost a hned máte lepší pocit.

Miniaturní přestavba

Trošku větší a viditelnější proměnou pak může být nový koberec nebo předložka před vanu anebo ještě radikálněji vymalujte si či vytapetujte. Zásadní proměnou může projít i nábytek, kterému dopřejte úplně nová dvířka nebo renovaci proveďte jenom novou folií. Nelíbí se vám okoukaný obklad v kuchyni? Vyměňte ho za skleněnou desku s barevným fotodekorem.

Rychle zpět

Výhodou malých proměn je mimo jiné také rychlá možnost návratu do původního stavu. Pokud prostě máte dojem, že to není ono nebo že se vám proměna okoukala, jednoduše vázu schovejte do skříňky a polštářek povlékněte zase zpátky do neutrálního. Za čas je můžete znovu vytáhnout na světlo a zas se jejich svěžestí potěšit.

Když si nejste jisti

Vždy je lepší mít byt zařízený v takzvaně neutrálním schématu – neagresivní odstíny hnědé a béžové anebo šedé až antracitové, ty působí pokaždé příjemně a přirozeně. Pokud toužíte po proměně, tak potom stačí do této harmonie vsunout jeden výrazný, třeba červený nebo modrý bod, který okamžitě upoutá pozornost – váza, polštář, koberec...

Barevná nálada v bytě nemusí vždy provokovat svými kontrasty. Co například harmonické vyladění v jemných pastelových odstínech? Velice zajímavé a uklidňující je také sladění v retro barvě voňavé vanilky.

Pracujte se světlem

Je důležité, aby byt působil vzdušně a nevyvolával pocit stísněnosti. Pokoje tak lze velmi snadno projasnit a opticky zvětšit například správným umístěním kvalitních svítidel. Centrální zdroj osvětlení je dobré doplnit těmi menšími, lokálními v podobě bodových světel a lamp s různou intenzitou a dosahem.

Kouzelné zrcadlo

Když už se opravdu nevíte rady, jsou tu ještě zrcadla. Ta dokážou hotová kouzla a díky odrazům doslova vyčarují aspoň naoko větší místnost. Zrcadlo šikovně pověšené proti oknu přivede do místnosti světlo a ještě přidá iluzi dalšího okna.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články