6 tipů, jak vylepšit vaše bydlení

6 tipů, jak vylepšit vaše bydlení

Chtěli byste mít moderní, zároveň ale nadčasový interiér, ovšem netušíte, jak toho docílit? A taky se bojíte, jak by vaše designérské pokusy dopadly? Osvědčené věci jsou sice sázka na jistotu, štěstí ale přeje odvážným. A také poučeným. Přinášíme proto šest tipů od interiérové designérky Andrey Hylmarové. Jak oživit váš domov ne úplně běžnými či v minulosti zapovězenými materiály a barvami, které ale – pokud jsou správně zvolené a nakombinované – vypadají božsky a jen tak se neokoukají.

Karolína Svobodová
Karolína Svobodová 01. 11. 2019 14:49

  1. Zapovězený mramor

U nás bohužel hodně zprofanovaný a neprávem přehlížený materiál, který má většina z nás spojený s nevkusnými a okázalými interiéry ruských oligarchů. Za socialismu se s ním nešetřilo, důkazem budiž stanice metra, obří sochy či třeba interiér Nové scény Národního divadla, který je obložen tunami kubánského mramoru.

Podle Andrey Hylmarové je škoda, že má mramor u nás takovou pověst. Ve světě totiž frčí a cestu si nachází i do českých interiérů, byť pomalu. Fantasticky vypadá zejména ve velkých formátech, použít se dá samozřejmě hlavně v koupelnách, ale dobře vypadá i na kuchyňských deskách či obkladech.

„Zkuste jeho matnou verzi, je decentnější a nepůsobí tak moc “glamour”. Řekla bych, že testu času odolá lépe,“ radí Andrea Hylmarová. A nemusíte se bát ho kombinovat se dřevem, betonovou stěrkou nebo lakovanými plochami.

  1. Dlažba v obýváku? Proč ne!

V českých domácnostech je dlažba dlouhodobě vnímaná spíše jako povrch do koupelny, na chodbu či do kuchyně. Jenže poslední dobou se objevuje i v obývacích pokojích, které bývají často propojené s kuchyní. Někde můžeme na dlažbu narazit dokonce i v ložnicích či dětských pokojích.

Ideální samozřejmě je, pokud lze dlažba skombinovat s podlahovým topením. O praktičnosti a snadné údržbě asi netřeba mluvit. V rodinných domech takové řešení často znamená, že můžete stejný dekor dlažby v obýváku či kuchyni protáhnout třeba až na navazující terasu, a odpadnou vám tak starosti s výběrem vhodného dekoru do exteriéru. (Dejte akorát pozor, abyste ven pokládali variantu dlažby vhodnou pro venkovní použití.)

  1. Tmavé dřevo neznamená tmavý interiér

Většina lidí obvykle a možná spíše ze zvyku touží po světlém interiéru a bojí se použít tmavší odstíny dřeva. Tmavá barva ale nutně neznamená, že bude tmavý celý interiér. „Bělený dub, který je u nás stále velmi žádaný, už ve světě není úplně na předních místech pomyslných trendů. Prim hrají spíš středně tmavé a tmavé dekory dřeva jako třeba ořech nebo kouřový dub,“ vysvětluje Andrea Hylmarová.

Předností tmavším tónů je, že vypadají velmi elegantně a při dobrém osvětlení a vhodné kombinaci s ostatními světlejšími plochami interiér samy o sobě nezmenší ani nevhodně neztmaví.

  1. Bílá kuchyň je sázka na jistotu, ale...

Opravdu musíme mít všichni bílou kuchyň? Jistě, po letech třešňových, červených a vanilkových kuchyňských linek je to návrat k jisté nadčasovosti a není na tom vlastně nic špatného. Ale! Proč nezkusit jiné neutrální jemné tóny, případně kombinaci s přírodními odstíny dřeva?

Vzhledem k tomu, že od kuchyně očekáváme dlouhou životnost, je lepší volit dřevo v jeho nejpřirozenější podobě a u hladkých ploch se držet spíše přírodních neutrálních tónů. Dobrou volbou jsou všechny odstíny šedé, případně i béžové či hnědé. Tyto odstíny zvlášť vyniknou v kombinaci s imitací betonu – použité třeba na pracovní desce – nebo s přírodním dubem.

Kuchyně jsou dnes stále častěji dominantní součást hlavního obytného prostoru, proto jejich design nepodceňujte. Koneckonců je to obvykle jeden z nejpoužívanějších „nábytků“ v domácnosti.

  1. Kov nemusí být chladný

Velká obliba industriálního stylu na Západě s sebou přinesla i hojnější používání kovu v interiérech. Kromě tradiční černé podoby, která vypadá skvěle v kombinaci se dřevem, se ale v poslední době hodně prosazují i mosaz, bronz nebo imitace zlata. Začněte třeba u doplňků (vázy, mísy, příbory), osvětlení nebo podnoží u židlí.

Do interiéru vnesou tyto materiály eleganci, báječně si rozumí s jemnými pastelovými odstíny starorůžové nebo světle modré, a pokud to s nimi nepřeženete, bude váš interiér opravdu chic

  1. Černé drama

„Černou mám v interiéru moc ráda a nejsem z těch, co si myslí, že ho udělá smutným nebo příliš tmavým. Opět záleží na “dávkování” a na tom, jak ji případně vyvážíte ostatními prvky,“ míní Andrea Hylmarová.

Pokud nechcete, aby černá působila příliš tvrdě, kombinujte ji se dřevem a vyhněte se příliš mnoha tvrdým kontrastům, například s bílou. Pokud vás děsí použití černé barvy ve větších plochách, zkuste ji raději na doplňcích, svítidlech nebo drobnějších kusech nábytku. Černá je nesmrtelná a i ona dokáže dodat interiéru jisté drama a šmrnc.

Související články

Další články