Pět barev, které si nikdy nedávejte do ložnice, protože se pořádně nevyspíte

Pět barev, které si nikdy nedávejte do ložnice, protože se pořádně nevyspíte
Zdroj: Dulux
Červená je krásná barva, ale do ložnice rozhodně nepatří. Povzbuzuje k aktivitě a nenechá vás usnout. Hluboké tóny tmavě modré vás uklidní a ukonejší. V takové ložnici je radost usínat. Přirozené barvy, čerstvý vzduch a dostatek volného prostoru, to jsou ideální předpoklady pro to, že se ráno probudíte svěží. Na pohled chladivé odstíny modré připomínající arktický ledovec dokážou pocitovou teplotu v ložnici snížit až o několik stupňů.+ 3 fotky+ 4 fotky

Všichni si jsme vědomi toho, že barvy mají schopnost ovlivňovat naši náladu i celkový stav. Stále ale děláme dokola stejné chyby a necháme se ovlivnit módními trendy i vlastními emocemi a pak se divíme, proč se nám v ložnici špatně usíná.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 24. 09. 2020 09:00

Na vině naší nespavosti můžou být mimo jiné i špatně zvolené barvy. Když si ale dáte poradit a konzultujete výběr barev s designérem, profesionálním malířem anebo jen s vlastním zdravým rozumem, vaše ložnice bude oázou klidu a místem, kde je radost spát, relaxovat i milovat se.

Studené barvy

V zásadě nikdy neuděláte chybu výběrem chladných tónů zelené a modré. Ale pozor na intenzitu. Plné svěže jarní tóny nemusí vždy dobře fungovat, nabudí a povzbudí k aktivitě. Sázkou na jistotu jsou polotóny, pro lepší představu zmrzlinové barvy.

Modrá barva uklidňuje puls a snižuje rytmus dýchání. Také pocitově o několik stupňů snižuje teplotu v místnosti a navozuje pocit nekonečného klidu. Ale nepřežeňte to, moc modré naopak může vyvolat depresi. Pozitivní zelená je velmi vhodná barva pro spaní. Obklopeni zelenou se budete cítit v bezpečí a klidněji.

Neutrální tóny

Současné trendy doporučují zařizovat intimní prostory ložnic barvami co nejvíc přirozenými. Hlavní je samozřejmě bílá a hned za ní jsou jemné odstíny šedé, následované pískovou a světle hnědou. Přidat můžete i detaily starorůžové. Takové barvy vás budou uklidňovat a nepůsobí agresivně. Medové odstíny jsou prý nejlepší pozadí pro milostné hry.

Na červenou zapomeňte

Barva, kterou byste do své ložnice neměli dávat ani v detailech, je přímá červená. Tahle kráska je doslova nabitá energií a vášní. Většinou nás povzbuzuje k aktivitě, což může být v určitých okamžicích i příjemné, ale my se přece jen chceme dobře vyspat. Takže aktivitu povzbudíme třeba plaménkem svíčky, který před usnutím sfoukneme.

Fialová je zvláštní

Mystická fialová může, ale také nemusí být vhodná, její vnímání je dost individuální. Pokud si ale nejste jisti, radši se jí vyhněte. Fialová je barva tajemná až mystická a pro někoho může být provokativní a neunese její sílu.

S černou opatrně

Velice sporné je i použití černé. Chtělo by se říct, že pro ložnici nemůže být nic lepšího než barva hluboké noci. Ve spojení se zlatou či stříbrnou působí elegantně až luxusně, ale přemíra černé vyvolá pochmurnou atmosféru. Černou také používejte jenom tehdy, když je vaše ložnice prostorná a světlá. Stejně tak ale působí i tmavě hnědá nebo antracitová.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články