Podzimní krásky chryzantémy: Jak to udělat, aby kvetly co nejdéle

Chryzantémy
Zdroj: pixabay.com
Atraktivní Crystal Ruby má nádherné sametově červené květy.Jestliže chcete mít rostliny s většími květy, dbejte o precizní vyštipování bočních pupenů. Ale když se vám víc líbí drobná kvítka, ponechte vše bez zásahu.Chryzantémy zalévejte nejlépe ke kořenům, protože voda na listech způsobuje vznik houbových chorob.Velkokvěté chryzantémy vydrží na balkonu či terase chráněné před deštěm a větrem až do ostřejších podzimních mrazíků. + 5 fotek+ 6 fotek

Přechod na začátek podzimu nabízí nejenom větrné a chladné dny, ale také teplé a jemné chvíle, které si můžete užít v chráněném prostoru na zahradě nebo na terase ve společnosti rozkvetlých chryzantém.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 01. 10. 2020 12:30

Chryzantéma (Chrysanthemum indicum) byla od úsvitu času velmi oblíbenou podzimní rostlinou. Je nenáročná a krásně kvete, i když nás už ostatní letničky opouštějí. Nevadí jí krátké dny ani nižší teploty.

Vybere si každý

Zahradníci nabízejí široký výběr chryzantém všech velikostí, vzrůstu i v bezpočtu barevných variant. Avšak studie ukázaly, že nejpopulárnějšími odrůdami prakticky v celé Evropě, Česko nevyjímaje, jsou jednokvěté i plnokvěté formy v bílé, žluté, růžové a fialové barvě.

Neustále se ale objevují nové a intenzivní barvy a barevné kombinace. Z nich vyberme alespoň jednu velice atraktivní a zajímavou odrůdu: Crystal Ruby, jež se svými sametově červenými, dvojitými okvětními lístky přímo láká dotknout se a přesvědčit, zda je pravá.

Podzim na schodech

I když jsou chryzantémy k dostání po celý rok, u nás stále charakterizují hlavně podzim. Jejich barevné květinové koule ozdobí vchody domů i okenní parapety, kde svojí pestrostí šíří radost a vítají vás při návratu. A nespálí je ani nízké teploty, protože chryzantéma je velmi odolná rostlina, která kvete, dokud ji nepřejde mráz.

Jak se starat o chryzantémy

Počítejte s tím, že chryzantémy s pupeny, u kterých je už vidět barva, budou kvést až čtyři týdny a rostlina nebude klást velké nároky na péči. Musí být hlavně dobře zalévána, ale nenechejte ji moc dlouho zaschnout, nesnáší výkyvy ve vlhkosti ani přílišné přemokření. Preferuje světlé místo, ale ne na přímém slunečním světle. Vydrží bez problémů i na severní straně.

Odkvetlá kvítka a suché listy pravidelně odstraňujte. Není potřeba přidávat hnojivo, protože rostlinky ho mají dostatek v substrátu, se kterým jste je koupili. Jestliže chcete mít rostliny s většími květy, dbejte o precizní vyštipování bočních pupenů. Ale když se vám víc líbí drobná kvítka, ponechte vše bez zásahu.

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Související články

Další články