Baculka dýně: Skvěle chutná pečená, vařená i na sladkém koláči

Baculka dýně: Skvěle chutná pečená, vařená i na sladkém koláči
Zdroj: pixabay.com

Už dozrávají nejkrásnější plody pozdního léta – dýně. Neschováme se před nimi nikam, zahrádky jsou jich plné a na trzích je mají u každého stánku. Letošní deštivé léto dýním svědčilo, a narostly opravdu krásné a velké plody.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 03. 09. 2020 09:45

Recepty na dýňové pochoutky nás rozdělují na dva vyhraněné tábory, protože dýni můžeme jenom milovat anebo jí nedokážeme přijít na jméno. Za jedno nejsou dokonce ani členové jedné rodiny.

Královna mezi dýněmi

Milujeme je všechny, ale nejradši máme hezky boubelatou a nádherně vybarvenu odrůdu Hokkaido. Snadno se pěstuje, ale také je lehce dostupná na každém tržišti a stojí pák korun. Její nasládlá, lehce oříšková chuť vynikne v pyré, dělají se z ní fantastické slané i sladké koláče, ale hlavně nedostižné krémové polévky. Oproti ostatním dýním má Hokkaido slabou slupku, takže opravdu není potřeba ji okrajovat. Změkne už po několika minutách varu nebo pečení.

Jemná máslová dýně

Pod její tvrdou slupkou se ukrývá neskutečně lahodná dužnina, která chutná přesně tak, jak se jmenuje – po másle. Slupka je nepoživatelná a je potřeba ji oloupat. Zralou máslovou dýni se vám ale podaří relativně snadno rozkrojit, a potom můžete dužninu i vydlabat, to jde výrazně lépe. Svědčí jí jednoduché recepty, fantasticky chutná například pečená s tymiánem a rozmarýnou a doporučujeme ochutnat i krémové rizoto s kostičkami máslové dýně.

Zábavná špagetová dýně

Hodně jsme si oblíbili i dýni špagetovou. Oproti Hokkaidó má oválný tvar skoro jako ragbyový míč a barvu zářivě žlutou. Je méně sladká, ale chuťově lahodnější a výraznější. Jestli jste se dali na zdravou stravu, anebo jste vyloučili lepek, nemusíte se vzdávat italských špagetových pokrmů. Dužnina téhle dýně se totiž po upečení nebo uvaření rozpadá na vlákna připomínající špagety.  Pak už stačí jenom je přelít olivovým olejem, přidat sušená rajčata, pancettu a posypat parmezánem.

Voňavá English Pie

Je jako stvořená pro sladké koláče a dezerty. Její zářivě oranžová dužnina je opravdu výrazně sladká a krásně voní po vanilce.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články