Báječný cuketový koláč: Tip na rychlou večeři nebo originální pohoštění

Báječný cuketový koláč: Tip na rychlou večeři nebo originální pohoštění
Zdroj: Albert ČR

Skvěle chutná čerstvě vytažený z trouby, ale vynikající je i studený. Až na to, že po tomto cuketovém koláči se doslova zapráší. Vyzkoušejte jednoduchý recept, jehož základem jsou oblíbené cukety.

Jana Jánská
Jana Jánská 22. 08. 2020 12:00

Cukety představují vrchol léta. Jsou dostupné právě v této době, seženete je nejenom na trhu, ale také v každém supermarketu. Zahrádkáři tuhle zeleninu nepochybně už dávno zařadili na seznam toho, co je třeba v dané sezóně vypěstovat.

Proč jsou tak oblíbené?

Pokud to vezmeme z gastronomického hlediska, cukety jsou nesmírně tvárné. Dají se připravovat na slano i na sladko, můžete je jíst čerstvé, přidat do zeleninových jídel, zapéci. Variací je bezpočet také kvůli jejich příjemné, jemně nasládlé chuti, která se krásně snoubí s jakýmkoli kořením.

Vždy vybírejte spíše menší plody, které jsou nejenom chutnější, ale je v nich i nejvíc vitaminů a minerálů. Také je není třeba loupat, protože slupka není tak tvrdá.

Chutná i zdravá

Cuketě je kromě vitaminu B, A a E a stopových prvků také třeba připsat k dobru i její pozitivní působení na trávení. Díky obsahu draslíku rovněž prospívá srdci, protože napomáhá v boji s vysokým krevním tlakem. Je také močopudná, takže ulevuje ledvinám, patří k vysoce doporučeným surovinám při léčbě dny a cukrovky.

Recept na cuketový koláč

Budete potřebovat:

1 křehké těsto, 6 lžiček dijonské hořčice, 50 g čedaru, nastrouhaného, 2 velké zelené cukety, 2 velké žluté cukety, 4 lžíce olivového oleje, 2 – 3 stroužky česneku, rozmělněné, sůl, pepř, čerstvý i sušený tymián

Postup:

Křehkým těstem vyložte zapékací mísu a dno po celé ploše propíchejte vidličkou. Poté ho potřete 4 lžičkami hořčice a posypte strouhaným sýrem. Cukety omyjte a osušte – v žádném případě je neloupejte – sytější slupka vytvoří krásnou barevnost koláče. Pak cukety po dlouhé straně nakrájejte na tenké plátky a zlehka je nasolte. Jeden zelený plátek srolujte dokola a dejte ho doprostřed koláče (stále přidržujte rukou), kolem obmotejte žlutý plátek, dále pak zelený a pořád dále do spotřebování všech plátků. Jak se obvod zvětšuje, používejte vícero plátků jedné barvy. Olivový olej nalijte do mističky a promíchejte ho se zbytkem hořčice, česnekem, solí a pepřem. Vzniklou směsí důkladně potřete celý vršek koláče. Posypte sušeným tymiánem. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 30 minut. Podávejte ozdobené čerstvým tymiánem.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články