Chcete orchideje jako v botanické? Zkuste těchto pět tipů a nádhera vás nemine

Chcete orchideje jako v botanické? Zkuste těchto pět tipů a nádhera vás nemine
Zdroj: Freepik.com

Kvalitní péči nám rostlina vrací tím, že dvakrát ročně vykvete. 
Pokud vše děláme správně a orchideji prostor i podmínky svědčí, doba od výkvětu po odkvět často přesahuje tři měsíce.
Respektujte její teplomilnost a vytvořte k tomu odpovídající podmínky v místnosti.
Orchideje zaléváme poněkud jiným způsobem, než je u ostatních květin běžné. + 4 fotky+ 5 fotek

Skvostné exotické orchideje se z deštných pralesů přestěhovaly do našich příbytků a zdomácněly v nich. Jak se ale o orchidej postarat, aby co nejdéle a opakovaně kvetla? Důležité je držet se několika osvědčených pravidel a vaše okna budou doslova zaplavena girlandami křehkých květů.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 01. 11. 2020 11:12

Mezi nejhezčí, nejbarevnější a nejrozmanitější zástupce rostlinné říše právem patří orchideje, které jsou nazývané také královnami pokojových rostlin. Přinášíme vám tipy, díky nimž budou tyto rostliny svými květy po velkou část roku zdobit i váš domov.

Orchideje stokrát jinak

Výskyt rozličných druhů této květiny je ohromující. Jen málo květin se může pyšnit tolika druhy, barvami a tvary. Jejich původním prostředím jsou tropické deštné pralesy, kde rostou většinou ve výši stromů. Své místo ale mají téměř po celém světě. V mírném pásu jsou to rostliny pozemní. V říši orchidejí je zastoupeno zhruba 17 000 druhů a 850 rodů. Jen v České republice se můžeme setkat se čtyřiadvaceti z nich - například se Vstavačem, Běloprstkou či Jazýčkem.

Tělo orchideje

Nejkrásnější částí orchideje je bezesporu květ. Vyskytuje se buď samostatně, nebo v podobě členitého květenství, jemuž se říká také laty, hrozny, okolíky, klasy či hlávky. Listů se u rostlinky vyskytuje také hned několik typů. Jde o lístky jednoduché, řapíkaté nebo přeslenité. Jejich čepele jsou ploché, žlábkovité a často se můžeme setkat i s listy svinutými.

Směle do toho

Milovníci těchto pestrobarevných exotických květů si mohou pěstování vyzkoušet na vlastní kůži. Před pěstováním orchidejí má spousta lidí respekt. Nevědí jak na to a nechtějí květině ublížit. Není však potřeba se bát, stačí jen vědět, jak postupovat.

5 tipů na pěstování orchidejí

  • Zvolte takový druh orchideje, kterému bude vyhovovat prostředí v místnosti, kterou bude zdobit. Každá orchidej má jiné nároky.
  • Pořiďte si kvalitní zeminu pro pokojové rostliny či přímo pro orchideje a hnojivo s vyšším obsahem draslíku a fosforu. Květina se vám za správnou výživu odmění krásnými květy.
  • Rostlinu je ideální umístit do východního okna. Nevystavujete ji tak zbytečně ostrým paprskům, které jí škodí.
  • Rostliny namísto zalévání roste a zhruba jednou za týden květináč ponořte zhruba na 20 minut do kbelíku s vlažnou vodou. Ve vegetačním období rostlina ve vodě ocení kapalné hnojivo.
  • Rostlinku jednou za 2-3 roky přesaďte do speciálního substrátu. Po delším čase původní zemina přestává plnit svou funkci.

Odměna za péči

Kvalitní péči vám rostlina vrátí tím, že dvakrát ročně vykvete. Pokud vše děláte správně a orchideji prostor i podmínky svědčí, doba od výkvětu po odkvět často přesahuje tři měsíce. Na podzim můžete rostlině pomoci vykvést snížením teploty po určitou dobu, kdy v rostlině nastartujeme mechanismus kvetení. Snížit však musíte ovšem i objem zálivky.

Rostlina vykvete také častěji, pokud ji pravidelně mírně hnojíme. Optimálním množstvím koncentrátu je zhruba jedna čtvrtina objemu, kterým hnojíme zbytek květin. Hnojivo určené pro orchideje je možné přidávat do zálivky nebo přímo rozprašovat na listy.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články