Krasavec vřes: Jak ho pěstovat, aby vám co nejdéle vydržel

vřes
Zdroj: Pixabay.com

Vřes je takový náš věrný přítel, který vytrvá, když nás všechny letničky už opustily. Není oslnivě krásný, ale má zvláštní půvab. Tyhle na první pohled křehké rostlinky jsou nesmírně odolné a na parapetu vydrží i přes mráz a chumelenici.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 17. 10. 2020 12:30

Vřes ale nemusíte pěstovat jenom za oknem, docela dobře se mu bude dařit i přímo u vás doma. Ozdobí byt svojí něžnou krásou a podle pověry vás ochrání i od všeho zlého. Když je o něj dobře postaráno, přivítá s vámi i Vánoce.

Skromný krasavec

Vřes nevyžaduje nějakou speciální péči a postarat se o něj dokáže i pěstitel začátečník. V hobbymarketech, ale i v běžných obchodech v těchto dnech nakoupíte vzrostlé a rozkvetlé rostlinky doslova za pár korun. Doporučujeme, pořiďte si alespoň tři (liché počty lépe fungují) a zasaďte si je ve skupince do většího květináče anebo do truhlíku.

Jediné, co vřesu nesvědčí, je hodně suchý vzduch v moderních bytech. Proto jestliže žijete v paneláku, radši si dejte svoje vřesy za okno a nebojte se, přežijí i sníh a mráz.

Miluje pohodlí…

Vřesy jsou takoví pohodáři mezi rostlinami a moc jim nesvědčí se tísnit. Z obchodu si přinesete rostlinku v poměrně malém květináčku. Jestliže chcete, aby se vřes u vás doma dobře cítil, přesaďte ho, aby měl kolem sebe více prostoru. Vřesy milují kyselou půdu, uděláte jim proto dobře, když jim dopřejete substrát určený po azalky nebo rododendrony. Nezapomeňte ani na drenáž (několik oblázků nebo keramzit) na dně truhlíku, která odvede vodu od kořínků.

… a ještě víc zbožňuje světlo

Stejně jako vám dělá slunce dobře, libuje si na něm i vřes. Proto jej postavte přímo na okno, kde bude mít dostatek denního světla. Kdekoli ve stínu bude chřadnout, až postupně úplně uvadne, uschne a opustí vás.

Důležitá je i zálivka

Vřes není voděnka, nepotřebuje se koupat, ale nemá ani rád, když je v úplném suchu. Sucho i přemokření mají přímo devastující vliv na kořenový systém vřesu, který zničí. Úplný komfort vřesu dopřejete pravidelným přihnojováním. Zhruba tak jednou za dva týdny přidejte do zálivky hnojivo pro acidofilní neboli česky kyselomilné rostliny.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články