Vyhlašujeme válku plísni: 5 zaručených způsobů, jak se jí zbavíte navždy

Vyhlašujeme válku plísni: 5 zaručených způsobů, jak se jí zbavíte navždy
Zdroj: Freepik.com

Teplo a vlhko, tedy typické podzimní počasí, vyloženě prospívá plísním. Daří se jim u nás a snaží se zabydlet v našem domově. Schovávají se ledaskde, kolem oken, za nábytkem i v koutě obýváku. My ale o ně nestojíme a děláme všechno pro to, abychom se těchto nezvaných návštěvníků co nejdřív a pokud možno navždy zbavili.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 09. 10. 2020 12:00

Plísně se nejčastěji objevují v místech, kde nejsou na první pohled viditelné, například za nábytkem, který je těsně přiražen k vlhké zdi. V takovém případě napadají i předměty uskladněné uvnitř. Jestliže plísně doma objevíte, je třeba neotálet, rychle jednat a napadené místnosti především důsledně a pravidelně větrat. Vhodným pomocníkem v boji proti plísním jsou také čističky vzduchu, které jsou schopny plísňové spory odfiltrovat.

1. Najděte příčinu

Když už se plíseň objeví, je důležité zjistit příčinu. Jestliže máte doma vysokou vlhkost vzduchu, začněte větrat nebo si pořiďte odvlhčovač vzduchu. Ale v případě, že vysoká vlhkost v bytě není, je na vině špatná izolace zdi či střechy nebo tepelného mostu a to už je pořádný malér, kdy je lepší poradit se s odborníkem.

2. Vyvarujte se chemie

Na větší plochy nakažené plísní nepoužívejte chemické přípravky, plíseň sice po nich celkem rychle zmizí, ale než se nadějete, máte ji zpět, a v ještě větším rozsahu. Kromě toho se vám při častém používání začne loupat malba, a těžko vyvětratelný zápach vznikající použitím chemikálií není zdraví prospěšný.

3. Zkuste chytrou houbu

Na trhu jsou k dispozici různé produkty z chytré houby, které díky svému složení mikroorganismů ničí nežádoucí plísně na zdech obytných místností. Je v nic obsažena právě ona chytrá houba (Pythium oligandrum), která se živí plísněmi. Jakmile plísně zneškodní, už se nemá čím živit, a z ošetřeného zdiva zase zmizí. Aktivní mikroflóra je nepatogenní, nenapadá rostliny, zvířata ani lidi. Velkou výhodou je, že přípravek nezpůsobuje alergie a není zdraví škodlivý.

4. Nechte zdi dýchat

Neumisťujte nábytek ke stěnám, kde už se jednou objevila plíseň. V případě, že nemáte nábytek kam umístit, ponechejte mezi nábytkem a stěnou mezeru alespoň 5 až 10 cm.

5. Jděte na to radikálně

Jestliže se plísně dlouhodobě nemůžete zbavit, oškrábejte malbu, pokud možno větší plochu, než kde se plíseň znova vyskytovala. Poté ji natřete vápennou malbou s přísadou protiplísňového přípravku. A hlavně, vyhněte se tapetování, kterým zeď promočíte a dlouhodobě zamezíte jejímu dýchání.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články