Jak se zbavit plísní v bytě: Umí to přírodní i chemické prostředky

Jak se zbavit plísní v bytě: Umí to přírodní i chemické prostředky
Zdroj: Freepik.com

Plísně v bytě jsou velmi nevítanými návštěvníky. Mohou být příčinou alergických reakcí a kromě toho hyzdí naše obydlí. Za jejich výskytem jsou často plastová okna, která nejsou tolik prodyšná. Poradíme, jak se vypořádat s plísní různými způsoby.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 18. 01. 2021 14:30

S plísněmi je třeba se vypořádat co nejdříve. Jakmile se z nich stanou velké plochy, už to bude nad naše síly.

Modrá skalice na plíseň

Tento způsob patří mezi tradiční. Místa se natírají roztokem vody a modré skalice a nechávají se zaschnout. Pak se proces znovu opakuje. Poté je třeba vymalovat. Tento způsobe je velmi agresivní a vyžaduje nejen rukavice, ochranný oděv, ale i brýle.

Hašené vápno proti plísni

Spolu s modrou skalicí se hašené vápno využívá už dlouho. Tato levná dezinfekce ošetří stěnu. Většinou je třeba nanést několik nánosů.

Chytrá houba na plíseň

Plísně jsou vlastně houby. Ačkoliv to zní poměrně humorně, můžeme na ně použít houbu. A nejen tak ledajakou. Jedná se o chytrou houbu, která je šetrná a neškodí lidem ani zvířatům. Rozpustí se ve vodě a vzniklým roztokem se potírají příslušná místa.

Houba pak zůstane v prostoru v klidovém stádiu a při novém výskytu plísně se zase probudí. Měla by vydržet asi tři roky. Po dobu jejího využívání se ale nesmí sahat po jiných produktech, protože by houbu mohly zničit.

Chemické přípravky na plíseň

I když patří mezi nátěry, jsou k dostání ve spreji. Řeč je o odstraňovači plísní. Na trhu jich můžeme najít hned několik. Fungují tak, že přípravek nastříkáme na požadovaná místa a necháme po příslušnou dobu, po kterou velí návod. Pokud se to nepovede napoprvé, postup zopakujeme.

Pokud se podaří zasáhnout jiné předměty, navlhčeným hadříkem je otřeme. Ošetřený prostor nakonec natřeme nátěrovou hmotou (nebo vnitřní omítkou), která se postará o zamezení vzniku plísní a hub. Při práci s různými odstraňovači je třeba si chránit dýchací cesty.

Některé přípravky příslušný prostor vybělí, u jiných musíte plíseň mechanicky odstranit.

Oškrábání omítky

S plísněmi se bojuje těžko, někdy je dokonce nutné oškrabat omítku. Ta se nejdřív otře navlhko, aby se plísňové spory nešířily dál. Do vody je dobré dát protiplísňový přípravek. Po odstranění plísně se eventuálně škrábe zeď. Nová omítka se může nanést až po dokonalém zaschnutí. Je dobré využít přípravky na místa postižená plísní.

Vsaďte na prevenci

Aby se člověk nemusel trápit s těmito postupy, je nutné plísním předcházet a starat se o optimální vlhkost v bytě. Uvádí se zhruba hodnota mezi 40–50 %. Jestliže se bude vlhkost v prostoru pohybovat okolo 60 % a nepomáhá pravidelné větrání, už se vyplatí zvážit nákup odvlhčovače. Prevencí je nejen větrání, ale také odstup nábytku od stěn (alespoň 5–10 cm). Zdi tak mohou lépe dýchat. Ideální teplota je okolo 21 °C.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články