Časovaná bomba už tiká: Vlhká domácnost je plná plísní

kuchyň
Zdroj: unsplash.com

Určitě už jste to také někdy zažili: nepříjemný zápach, načernalá a navlhlá zeď… vypadá to, že k vám domů zavítala plíseň. Neměli bychom ji vůbec podceňovat, jelikož boj s plísní bývá obvykle vleklý a mnohdy se může zdát i nekonečný.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 02. 10. 2020 09:00

Otravná plíseň nejenže hyzdí náš domov a často i zapáchá, ale především je zdraví škodlivá. Uvolňuje nebezpečné spory, které jsou příčinou dráždivého kašle, slzení, rýmy, kýchání a dalších alergických reakcí. Na nic nečekejte, a jakmile ji objevíte, co nejdříve jí dejte sbohem.

Jen tak to nevzdá

Plíseň je mikroskopická houba, které se daří všude, kde je vlhkost a teplota okolo 20 až 25 °C.  A právě proto s ní nejčastěji bojujeme v domácnostech od podzimu do jara. V této době kvůli chladu moc často nevětráme, a tak se v obytných prostorách zvyšuje vlhkost a plíseň na sebe nenechá dlouho čekat. Častým místem výskytu jsou proto hlavně koupelny, kde se objevuje kvůli nahromaděné vlhkosti celoročně.

Jak plíseň odhalit?

Plíseň je s námi neustále a najdeme ji praktiky všude. S výjimkou plísní ušlechtilých a léčivých s ní ale rozhodně nechceme mít nic společného. Tento druh houby může vyrůst téměř kdekoliv, stačí jen ideální teplota a vlhké místo. Snadno poznáte druh plísně vyskytující se na zdi: ze začátku se objeví malé černé tečky či skvrny, ale později se rozrůstá do velkých ploch. Může ji prozradit i nepříjemný zatuchlý zápach – v tom případě bývá plíseň skrytá za nábytkem.

Prevence je důležitá

Abychom se vyhnuli problémům s plísněmi, je třeba dodržovat několik zásad:

Větrejte: V chladných měsících jsme zvyklí náš domov vytápět a větrání omezujeme na minimum. To je ale chyba! Nedostatečné větrání je právě jedním z nejčastějších důvodů vzniků plísně.

Kontrolujte okna: Pokud se vám v chladném období rosí okna a na stěnách se tvoří mokré mapy, můžete očekávat brzký výskyt plísní. Na vině můžou být nová okna, respektive jejich špatná montáž.

Omezte sušení prádla: Ano, tohle se dá jen stěží omezit, když doma bydlí pětičlenná rodina. A právě proto je pro vás nejlepší volbou sušička prádla, díky které nedáte plísni šanci.

Pořiďte si odvlhčovač vzduchu: Nejen sušení prádla doma zvyšuje vlhkost vzduchu. Na vině může být i chov rybiček nebo pěstování květin.

Početná rodina: Více členů v domácnosti rovná se více vlhkosti. Jste-li početná rodina, vlhkost vzduchu roste rychle, a tak je ideální skloubit častější větrání a odvlhčovač vzduchu.

Hlídejte vlhkost: Mnohdy nám ani nepřijde, že vlhkost vzduchu překročí 70 % a my se divíme, když nám na zdi vyskočí černé tečky a objeví se plíseň. Meteostanice je proto ideální pomocník, který nejenže změří teplotu uvnitř a venku, ale často ukáže i vlhkost vzduchu v daném pokoji. A my už jen doporučujeme – v případě, že vlhkost přesáhne 50 - 60 %, je načase ji snížit, a to ihned!

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články