Jak skladovat potraviny, aby dlouho vydržely? Důležitá je správná vlhkost a teplota

Jak skladovat potraviny, aby dlouho vydržely? Důležitá je správná vlhkost a teplota
Zdroj: pixabay.com

Poslední týdny se nám nikomu nechce chodit zbytečně často do obchodů a tak možná i vy kupujete nějaké ty potraviny do zásoby. Teď se vám budou hodit tipy a triky, jak suroviny správně ukládat. Díky tomu vám doma déle vydrží a zachovají si stejnou lahodnou chuť. Tak jak na to?

Speciální projekt
Speciální projekt 28. 04. 2020 10:00

Skladujte jídlo v ledničce ve správných poličkách

Každý máme naučený nějaký svůj způsob, jak potraviny ukládat do ledničky. Přesvědčte se nyní, jestli nemůžete dělat něco ještě lépe. Celé skladování potravin se točí kolem vlhkosti v lednici. Na nejvyšších poličkách je vlhkost nejnižší (to se bude dobře pamatovat) a proto se úplně dolů dávají potraviny, které snadno vysychají jako ovoce a zelenina.

Hned nad tu nejnižší poličku vyskládejte rychle se kazící potraviny jako ryby či syrové maso. Ty by měly být oddělené od ovoce a zeleniny, které by jinak mohly nepříjemně načichnout. Proto je skladujte v uzavřených krabičkách. Obsah otevřených konzerv a plechovek vždy přelijte do sklenice. Jinak do sebe bude vstřebávat bakterie, a navíc získá nepříjemnou chuť a zápach po oxidujícím kovu.

Ukládání jídla do mrazáku

Jakmile budete vybalovat nákup, zamiřte jako první k mrazáku. Mražené potraviny při pokojové teplotě rychle tají a snadněji se tak kazí. Jestli můžete, vyhraďte si jeden šuplík na maso a druhý na zeleninu, houby či zmrzlinu.

Zamrazit můžete zbytek chleba i nedojedený oběd. Jen přílohy jako brambory či těstoviny tím mohou ztrácet na chuti a konzistenci. Jídlo rozdělte na menší porce a skladujte v oddělených dózách. Tak rozmrazíte vždy jen tolik, kolik zvládnete sníst.

Potraviny, které do ledničky nepatří

Věděli jste, že některé ovoce a zelenina do ledničky vůbec nepatří? Připravili byste se tak o jejich chuť a cenné vitamíny. Kam tedy s nimi? Na nějaké chladné místo, kde ale není mráz. Pokud máte k dispozici sklep, určitě ho nenechávejte ladem. Teplota by zde měla být o něco nižší než ta pokojová, ideálně kolem 15°C. Patří sem rajčata, okurky, cibule, česnek, hlávkový salát, ředkvičky, syrové brambory či exotické ovoce jako mango, banány či ananas.

Bonami.cz

Potraviny skladujte odděleně, například v plátěných taškách

Pokud nemáte sklep, zkuste v zimě využít balkon, případně parapet za oknem. V létě poslouží chodba, do které často nesvítí slunce a je tak o něco chladnější než zbytek bytu. Potraviny zde skladujte v samostatných boxech nebo taškách. Například brambory uložené s cibulí se rychleji kazí. Doma můžete brambory skladovat v nákupních taškách nebo ikonických síťovkách. Dají se zavěsit na stěnu nebo dveře.

Suché potraviny a kořenky

Teď už zbývá jen vybavit pečivo a dlouhotrvající potraviny. Ty patří na tzv. suchá skladovací místa, kterých v kuchyni určitě najdete dost. Musí zde být co nejnižší vlhkost a teplota by se měla pohybovat kolem 18-22 °C.

 Může se stát, že si v mouce přinesete i drobné škůdce, kteří si budou chtít pochutnat i na dalších potravinách. Proto všechny sypké potraviny jako mouka, strouhanka a všechny luštěniny zkontrolujte a potom přesypejte z původních obalů do hermeticky uzavřených nádob. A jakmile jednou rozbalíte koření, nenechávejte ho v tom samém balení. V uzavřených kořenkách se do něj nepustí mušky a navíc si zachová svou vůni a chuť po mnohem delší dobu.

Při správném skladování vám potraviny vydrží mnohem déle čerstvé. Nebudou tak zbytečně končit v odpadcích a vy se zas nebudete muset tak často vypravovat do obchodu. Vyzkoušejte to sami.

Související články

Další články