Okna lesklá jako zrcadlo: 6 tipů, se kterými jde mytí od ruky

Okna lesklá jako zrcadlo: 6 tipů, se kterými jde mytí od ruky
Zdroj: freepik.com
Čistá okna a voňavé záclony jsou vizitkou každé dobré hospodyně. Okna myjte jen za optimálního počasí: samozřejmě nesmí pršet, nemělo by ale být ani velké horko nebo mráz. O tom, jaké bude v průběhu následujících hodin počasí vás spolehlivě informují mobilní aplikace. Než začnete okna umývat, udělejte si pořádek: sundejte záclony a osprchujte květiny. + 2 fotky+ 3 fotky

Vyhýbáme se téhle otravné práci, vymýšlíme proč zrovna dnes ne, ale jednou na ta zpropadená okna stejně dojde. Radíme, myjte je radši častěji a postupujte systematicky.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 05. 09. 2020 12:30

S okny je to stejně nevděčné, jako s ostatními domácími pracemi – neumytých si nikdo nevšimne a špinavá vidí každý. Myjeme je ale hlavně pro svůj dobrý pocit i pro vůni čerstvě vypraných záclon. Posbírali jsme pro vás rady a fígle, díky kterým si práci usnadníte.

1. Vyberte si správný den

Je jedno, jestli to je středa nebo sobota, důležité je počasí. Dnes už se nemusíte orientovat jenom pohledem na oblohu nebo loupáním v koleni. Chytré mobilní aplikace vám ukážou, jestli není v dohledu nějaký dešťový mrak. V létě není dobré mýt okna, když panují největší vedra – voda rychle osychá a zůstávají šmouhy. A naopak v zimě zapomeňte na mytí při teplotě pod nulou, kdy špína mnohem víc drží na okně i rámu.

2. Dobře se připravte

Nezačínejte mýt okna, když je kolem vás nepořádek. Udělejte si prostor, květiny z parapetu dejte do vany a osprchujte je, sundejte a dejte prát záclony. Připravte si také všechno na mytí: menší kbelík s teplou vodou, saponát a měkký hadřík, který nepouští chlupy. Přidejte stěrku, kterou pohodlně okna setřete a nezapomeňte na štafličky nebo solidní stoličku.

3. První na řadě jsou rámy

Dřív, než začnete pulírovat skla, je potřeba věnovat péči rámům, které jsou, obzvlášť z venkovní strany, nejvíc špinavé. Bílé plastové rámy ošetřete krémovým čističem, který je zbaví nečistot a zvýrazní bílou. Zapomeňte na drhnutí práškovými prostředky, plastové rámy poškrábete a dřevěným poškodíte lak.

4. Skla jako z křišťálu

Můžete postaru umýt okna nejdříve vodou se saponátem, setřít suchým hadrem a přeleštit k tomu určeným přípravkem. Nebo si zkuste práci ulehčit a použít šikovnou stěrku, která vám práci zrychlí a ulehčí. Můžete také použít maximálně komfortní a ohromně efektivní parní čistič.

5. Kontrolujte, čím myjete

Budete se divit, ale hodně záleží na teplotě vody, odborníci na úklid doporučují zhruba 30 °C. Studená voda špínu jen rozšmudlá a moc horká snižuje účinnost čisticích prostředků. Do vody patří saponát, který má za úkol nečistotu narušit, proto mu po namočení oken dejte chvilku čas, aby začal fungovat a teprve potom setřete. Naše babičky radily přidat do vody trochu škrobové moučky, zkoušeli jsme, ale žádný podstatný rozdíl nezaznamenali. Nemusíme asi zdůrazňovat, že byste měli vodu občas vyměnit, jinak budete po skle jen rozmazávat špínu.

6. Finální lesk

I když stíráte pečlivě, neubráníte se šmouhám. Proto jako poslední krok doporučujeme odstranění posledních nečistot leštěním. Nejlépe se pracuje s hadříkem z mikrovláken a prostředky obsahujícími alkohol, který se rychle odpařuje, a nezůstávají po něm stopy.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články