Češi chtějí chytrou domácnost kvůli úsporám

Češi chtějí chytrou domácnost kvůli úsporám
Zdroj: ABB
Češi chtějí chytrou domácnost kvůli úsporámČeši chtějí chytrou domácnost kvůli úsporámČeši chtějí chytrou domácnost kvůli úsporámČeši chtějí chytrou domácnost kvůli úsporám+ 3 fotky+ 4 fotky

Mírně nadpoloviční většina obyvatel Česka (56 %) zatím o investici do tzv. chytré domácnosti neuvažuje. Hlavním důvodem je nedostatek financí. Pro 44 % domácností, které naopak takovou investici zvažují, jsou hlavní motivací úspory energie. Vyplývá to z rozsáhlého průzkumu veřejného mínění (reprezentativní vzorek 1100 respondentů), který v únoru realizovala v rámci své působnosti v oblasti digitální transformace společnost ABB spolu s výzkumnou agenturou Ipsos. Průzkum má návaznost na lednové zpřísnění požadavků na energetickou náročnost budov (evropská směrnice EPBD II). Tyto požadavky řeší inteligentní elektroinstalace chytré domácnosti.

Speciální projekt
Speciální projekt 01. 05. 2020 11:39

 

abb.com

Chytrá řešení (automatické, resp. naprogramovatelné ovládání osvětlení, rolet, oken, topení, dodávky elektřiny či zabezpečení), do kterých chtějí domácnosti investovat, jsou hned po úsporách (73 %), motivována zájmem o pohodlí (69 %) a o větší bezpečnost (60 %).

ABB

„Svěřením své domácnosti softwaru, například přes aplikaci v mobilu, pochopitelně neseme rizika spojená s digitální bezpečností,“ vysvětluje Vladimir Janypka, ředitel ABB Elektrotechnika, zodpovědný za oblast chytrých domácností, proč jak zájemci, tak odpůrci chytrých domácností na tento aspekt také poukazují. „Na druhou stranu, a vidíme to třeba v automobilovém odvětví, elektronizace řízení, včetně zabezpečení aut přináší lidem stále větší bezpečnost. Stejně tak je tomu s bydlením. Lidé investice do nových prvků domácnosti proto činí i s očekáváním vyšší bezpečnosti,“ vysvětluje Vladimír Janypka z ABB.

Většina z respondentů, kteří chytrou domácnost chtějí, preferuje jedno komplexní řešení, například jeden ovladač pro všechny prvky (60 %). Z jednotlivých prvků je největší zájem o řešení v oblasti topení (72 %), osvětlení (68 %) a zabezpečení (60 %).

ABB

„Investici do chytré domácnosti zvažují častěji mladí lidé do 35 let a také muži, konkrétně každý druhý muž. Muži také častěji vnímají chytrou domácnost jako efektivní řešení pro úsporu energií,“ dodává k výsledkům výzkumu Jan Polák, Account Director Ipsos.

Výzkum - chytrá domácnost:

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články