Tři kroky k čisté mikrovlnce: Překvapivě potřebujete jen vodu a citron

Tři kroky k čisté mikrovlnce: Překvapivě potřebujete jen vodu a citron
Zdroj: freepik.com
Pečujte pravidelně o svoji mikrovlnku a budete si ji užívat k plné spokojenosti po dlouhé roky. Při domácím úklidu se skvěle osvědčily savé hadříky z mikrovlákna. Velmi dobře je nahradí papírová utěrka. Citronovou šťávu do poslední kapky vymačkáte jednoduchým ručním lisem. Do misky s vodou nalijte všechnu šťávu a vložte i vymačkanou kůru. + 2 fotky+ 3 fotky

Pro moderní hospodyňky je mikrovlnka opravdové požehnání – výrazně šetří čas strávený vařením, urychluje rozmrazování i ohřívání. Prakticky denně ji používáme, ale zapomínáme, že bychom ji měli také občas vyčistit.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 03. 09. 2020 12:30

Jedním z nejpoužívanějších domácích spotřebičů je mikrovlnná trouba. Nepotřebuje velkou údržbu, jenom pravidelné čištění. V dobré víře nakupujete drahé saponáty a přitom nejlepší čisticí prostředek najdete ve spíži. Na zápach i špínu v mikrovlnce totiž překvapivě platí obyčejný citron s miskou vody.

1. krok

Nejrychlejším a také nejlevnějším způsobem, jak vyčistit mikrovlnku je napařit ji citronovou vodou. Skleněnou nebo porcelánovou misku naplňte do poloviny vodou. Rozpulte citron a šťávu vymačkejte do vody. Do misky přidejte i obě vymačkané poloviny.

Misku s citronovou vodou vložte do mikrovlnky a zavřete dvířka. Přístroj zapněte na plný výkon a časovač nařiďte na pět minut. Jakmile mikrovlnka cinkne, misku opatrně vyjměte. Dávejte pozor, abyste se neopařili, voda je opravdu horká. Vodu nevylévejte, ještě ji budete používat.

2. krok

Z trouby vyndejte otočný talíř a prozatím ho odložte stranou. Teď je čas začít s čištěním. Vezměte suchý, ale dobře savý hadřík z mikrovlákna a důkladně jím vytřete úplně celý vnitřek. Nezapomeňte na dno ani horní plochu, kde někdy bývá spirála grilu. Pracujte rychle, stěny by neměly vychladnout ani oschnout. Poté otřete i skleněný talíř. Stejným způsobem setřete i vnitřní plochu dvířek.

Při utírání se hadřík zašpiní mastnotou a nečistotami, proto jej pravidelně propláchěte v misce s citronovou vodou a pokaždé velmi důkladně vyždímejte. Pokud máte pocit, že hadřík je příliš zašpiněný, použijte prostě další. Pro tento účel se také skvěle osvědčily jednorázové papírové utěrky.

3. krok

Nakonec věnujte pozornost i vnější straně trouby. Otřete čelní stěnu i boky, nezapomeňte na madlo ani ovládací tlačítka. Ta jsou asi největším zdrojem nečistot, protože na ně saháme rukama, kterýma jsme před tím zpracovávali například syrové maso. Nakonec odsuňte mikrovlnu a vymeťte všechny drobečky, které najdete od ní, a že jich tam bude. Nakonec i desku omyjte citronovou vodou.

A důvod, proč tato metoda tak dobře funguje?  Citronová šťáva v kombinaci s vodou vytváří voňavou horkou páru, která na stěnách mikrovlny uvolní nečistoty, které se dají lehce setřít, aniž byste povrch museli namáhavě drhnout.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články