Citrony jako prostředek detoxu: Slyšeli jste o limonádové dietě?

Citrony jako prostředek detoxu: Slyšeli jste o limonádové dietě?
Zdroj: pixabay.com

Detox vám pomůže se zbavit nadbytečných kilogramů. Otázkou je na jak dlouho.
Po skončení je důležité konzumovat převážně ovoce a zeleninu.
Limonádová dieta je oblíbená i mezi celebritami.
Během detoxu je zakázána i konzumace alkoholu.+ 1 fotka+ 2 fotky

Léto obecně láká k větší konzumaci alkoholu, kdy se po parném dni chceme večer něčím osvěžit. Stejně tak všudypřítomné grilování, kterému se dost z nás oddává každý týden. Tělo se tak může velmi snadno zanést. Je pak důležité mu dát pár dní klid, aby se mohlo zregenerovat a nabrat síly. Jak na to a proč během očisty hrají hlavní roli citrony?

Petr Jirsa
Petr Jirsa 08. 08. 2020 10:00

Citrony a šťáva z nich umí dělat divy. Slouží jako dochucovadlo v kuchyni, v kombinaci s jedlou sodou jimi perfektně vyčistíte připálené pánve a jejich umístěním do lednice se zbavíte nepříjemného zápachu. A stejně tak dobře působí při detoxikaci těla. Alespoň dle některých odborníků.

Ne každý to zvládne

Detoxikace spočívá v desetidenním programu, který je vlastně úplně jednoduchý, byť velmi drastický. Každé ráno začíná vypitím jednoho litru vlažné vody obsahující dvě kávové lžičky soli, po kterém dojde k vyprázdnění. Během celého dne se pak vůbec nic nejí, stravu nahrazuje „limonáda”.

Recept na limonádu

250 mililitrů čisté vody

2 lžíce citronové šťávy

2 lžíce javorového sirupu

1/10 lžíce kajenského pepře

Vše se smíchá a „limonáda” je na světě. Denně je pak dovoleno vypít 6 až 12 sklenic.

Rizika

Během deseti dnů můžete pociťovat únavu a malátnost a je tak žádoucí si na dobu očisty nic neplánovat. Ideálně si vzít v práci dovolenou, abyste mohli odpočívat. Důležitý je také návrat k běžné stravě. Ten by měl být pozvolný a v prvních pár dnech by se měla konzumovat převážně zelenina a ovoce.

Lékaři mají smíšené pocity

Odborníci a lékaři se stále přou o to, jak moc je tato „limonádová dieta” zdraví prospěšná. Někteří tvrdí, že se díky ní tělo vyčistí od spousty toxinů, zbaví se zárodků nemocí a restartuje se. Jiní jsou toho názoru, že je tělo příliš oslabené na to, aby se mohlo čistit. 

Dieta rozhodně není vhodná pro těhotné a kojící ženy, pro cukrovkáře a osoby trpící jakýmikoliv nemocemi. Před jejím začátkem se důrazně doporučuje ji prokonzultovat s lékařem.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články