Kožní onemocnění seborea: Domácí léčba pomocí aloe vera, jablečného octu i citronů

Seborea vyžaduje pečlivou léčbu, klid a ticho.
Zdroj: archiv Extra
Olivový olej – vmasírujte do postižené pokožky a nechte působit alespoň 30 minut. Následně smyjte.Aloe vera – využijte antibakteriálních a hojivých účinků této úžasné rostliny. Použít můžete šťávu z listů – stačí list jednoduše vymačkat a šťávu aplikovat na postižená místa.Citron – v šálku teplé vody rozmíchejte 2 – 3 lžíce čerstvé citronové šťávy a jemně vmasírujte do pokožky hlavy. Nechte několik minut působit a poté důkladně opláchněte.Kokosový olej – lehce rozehřátý olej vmasírujte do postižené pokožky, nechte alespoň 20 minut působit a poté smyjte. Pro snazší aplikaci ve vlasové části pokožky pomůže rozmíchání oleje v teplé vodě.+ 3 fotky+ 4 fotky

Kožní onemocnění seborea se vyskytuje nejčastěji v oblasti mazových žláz. Projevuje se mastnou, lupovitou a zánětlivou kůží na pokožce hlavy, v T-zóně, kolem uší, obočí nebo na zadní části zad. Toto nepříjemné onemocnění není přenosné, ale pacienti jím zpravidla trpí dlouhodobě.

Petra Járková
Petra Járková 13. 10. 2019 10:00

Babské rady pro léčbu onemocnění seboreou

Aloe vera – využijte antibakteriálních a hojivých účinků této úžasné rostliny. Použít můžete šťávu z listů – stačí list jednoduše vymačkat a šťávu aplikovat na postižená místa. Nebo si snadno připravte vlastní gel - list zbavte slupky, dužinu rozmixujte dohladka a máte hotovo. V uzavřené skleničce vám gel vydrží v lednici několik dní.

Jablečný ocet – po umytí vlasů vhodným šamponem vmasírujte do pokožky roztok jablečného octa s teplou vodou v poměru 1:1. Nechte několik minut působit a poté důkladně opláchněte. Pokud vám vadí octový odér, můžete vlasy po použití octa opět umýt šamponem.

Citron – v šálku teplé vody rozmíchejte 2 – 3 lžíce čerstvé citronové šťávy a jemně vmasírujte do pokožky hlavy. Nechte několik minut působit a poté důkladně opláchněte.

Olivový olej – vmasírujte do postižené pokožky a nechte působit alespoň 30 minut. Následně smyjte.

Pískavice – zalijte dvě polévkové lžíce semen pískavice vodou a nechte bobtnat několik hodin, ideálně přes noc. Pokud ve směsi zbylo moc vody, zčásti ji slijte, ale zatím si ji ponechte stranou. Zbytek vody se semeny rozmixujte do hladké pasty, pokud je moc hustá, přilijte odloženou slitou vodu dle potřeby. Vzniklou pastu vmasírujte do vlasové pokožky, nechte cca 30 minut působit a poté z vlasů vymyjte.

Kokosový olej – lehce rozehřátý olej vmasírujte do postižené pokožky, nechte alespoň 20 minut působit a poté smyjte. Pro snazší aplikaci ve vlasové části pokožky pomůže rozmíchání oleje v teplé vodě.

Tea tree olej – rozmíchejte 5 kapek tea tree oleje v nosné látce. Použít můžete třeba kokosový olej, olivový olej, ale využít můžete také gel z aloe vera. Směs vetřete do postižené pokožky, nechte 30 minut působit a poté opláchněte.

Ticho a klid léčí

Už naše babičky říkávaly, že klid a ticho léčí. Uvedené pořekadlo určitě neplatí na všechny neduhy, ovšem na seboreu se hodí doslova. Nejdříve ze všeho je totiž třeba zklidnit psychiku nemocného a zbavit ho stresu, nervového vypětí a neklidu. Pomáhá dlouhý odpočinek a spánek. Druhou důležitou zásadou je trpělivost. Výsledky určitě nemůžete očekávat přes noc, pokožka potřebuje na svou obnovu čas, proto byste měli používat prostředky na potlačení seborey dlouhodobě a jejich účinnost řešit až po 3 - 4 týdnech. V neposlední řadě dbejte na zdravý a vyvážený jídelníček, dostatek pohybu a pravidelně dopřávejte své kůži blahodárných účinků slunečních paprsků.

NA PŘÍPRAVKY, CO ZATOČÍ SE SEBOREOU, SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články