Hladit po čelíčku směrem k nosu: Rady, jak utišit plačícího novorozence

Hladit po čelíčku směrem k nosu: Rady, jak utišit plačícího novorozence
Zdroj: Unsplash.com

Rad, jak utišit plačícího novorozence, je celá řada. I od každého člena rodiny uslyšíte něco jiného. Pokud jejich tipy nebudou fungovat, netrapte se. Každé dítě vyžaduje jinou péči. Existuje nicméně několik fíglů, které se vyplatí vyzkoušet.

Andrea Mrkosová
Andrea Mrkosová 29. 11. 2019 07:00

Narození nového človíčka je jedním z největších darů, který za život člověk může dostat. Doba, kdy se do rodiny narodí miminko, je krásná, ale zároveň extrémně náročná. Hlavně ze začátku a u prvního dítěte, protože maminka moc neví, co dítě zrovna vyžaduje a sama bývá velmi unavená.

Pláčem vyjadřuje emoce

Novorozenec neumí komunikovat a pláč je jeho jediná možnost, jak vyjádřit emoce nebo že se mu něco nelíbí. Někdy je to pro matku opravdu náročné, zvláště když jste unavená a vyčerpala jste všechny vám známé možnosti, jak ratolest utišit - ale nebojte, všechny děti pláčou.

Některé maminky mohou mít obavy, že jejich potomek pláče mnohem víc než miminko u sousedů, ale každé dítě je jiné. Úplně stejně, jako každou ženu rozčílí něco jiného. Takže se neobviňujte za to, že vaše miminko má plačtivé období. Neděláte nic špatně. Jaké věci tedy vyzkoušet, než začnete šílet, že je vaše malé miminko nemocné?

Má hlad

Může se stát, že některý den miminko bude mít větší hlad a stále bude poplakávat kvůli jídlu. Nebojte, když se přejí, tak si pouze "ublinkne", nic jiného se stát nemůže.

Potřebuje přebalit

Obzvlášť úplně malé děti potřebují přebalovat každou chvilku a hlavně po každém jídle. Nikomu by se nelíbilo jít spát s plnou plenkou.

Žádá si pozornost

Maminka dítěti dává pocit bezpečí. Celých devět měsíců jsou spolu v tom nejtěsnějším možném kontaktu a oddělení může být pro miminko stresující. Zkuste na něj mluvit a hladit ho po čelíčku směrem k nosu. Je to osvědčený trik.

Je mu teplo nebo zima

Vypozorujte, jestli je miminko po probuzení odkopané. Pokud ano, může chtít k dobrému spánku větší chlad a rozčiluje ho, že ho stále přikrýváte.

Potřebuje spánek

Miminka potřebují hodně spánku, protože se vyvíjejí. Dopřejte mu ho, kdykoliv si o něj řekne. Říká se, že dítě které spinká dobře přes den, bude spát lépe i v noci.

Shrnutí na závěr

Miminko nakrmte, přebalte, pohrajte si s ním a hlavně se nebojte požádat o pomoc babičky a dopřejte si trochu odpočinku od milovaného potomka. Každé dítě je propojené s maminkou. A budete-li stále vynervovaná, nemůžete žádat po dítěti, aby bylo klidné a šťastné. Děti jsou citlivé a všechny negativní věci vycítí.

A ZDE NAJDETE SEZNAM NEJDŮLEŽITĚJŠÍCH VĚCÍ, KTERÉ MĚJTE PŘIPRAVENÉ NA CESTU DO PORODNICE:

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články