Co dělat, když je miminko uplakané a nechce spát?

Zavinování uklidí miminko, to se v těsném objetí bude cítit v bezpečí a zabrání nekoordinovanému pohybu ručiček.
Zdroj: Pixabay.com
Zavinování dopřeje miminku pocit bezpečí.Čím dříve začnete, tím lépe, i pro vás.Zavinutí uklidní a zabrání nekoordinovanému pohybu ručiček miminka nazývaného Moroův reflex,Výjimečně se může stát, že se pro vaše miminko nehodí zavinování. Především pokud má problémy s vývojem kyčelních kloubů, trápí ho tříměsíční kolika nebo má zvýšenou teplotu a hrozí mu riziko přehřátí.+ 1 fotka

Na ubrečené miminko vám nejlépe pomůže zavinutí. Není dnes maminky, která by neslyšela o zavinovačce nebo ji dokonce nevyzkoušela. Podle odborníku je novorozencům zavinování nejen příjemné, ale navíc zlepšuje kvalitu jejich spánku. Problémy s uplakaným a nespavým miminkem rázem zmizí, jen musíte začít včas.

Eva Jeřábková
Eva Jeřábková 09. 07. 2018 10:51

Novorozenci zavinování prostě milují

Malá miminka mají zavinování obzvláště v oblibě. Když jsou zavinutá, cítí se v bezpečí. Teplé, stísněné místo jim připomíná mámino bříško. Kromě toho zavinutí uklidní a zabrání nekoordinovanému pohybu ručiček miminka.

Tyto samovolné pohyby, nazývané Moroův reflex, vedou k probuzení a leknutí, po kterém následuje pláč. Tyto reflexy jsou naprosto přirozené a odezní po čtyřech měsících. Napomáhají k vývoji dýchacího systému a očních pohybů. Po odeznění těchto pohybů se stane spánek miminka klidnějším.

 

Do čeho zavinout

Zavinovaček existuje nepřeberné množství. Elastické, klasické se stuhami nebo rychlozavinovačky na suchý zip. Pro těsné zavinutí nejlépe poslouží klasická čtvercová bavlněná plena.

Položte plenu proti sobě tak, aby připomínala kosočtverec. Horní cíp, kde bude mít miminko hlavu, přehněte zhruba o 15 cm. Miminko položte tak, aby přehnutá část pleny končila v polovině délky jeho krku. Miminku dejte ruce podél těla. Levý cíp zavinovačky pevně převiňte přes miminko tak, aby ruka byla napevno u těla. Okraj zastrčte pod miminko. Potom přehněte spodní okraj přes nožičky, ten nechte volnější. Přehněte napevno druhý okraj (opět ruka podél těla) a zavinovačku držte. Nakonec celou zavinovačku převiňte stuhou nebo druhou plenou a zavažte.

Těsně, nebo volněji?

Buď můžete miminko zavinout volně, nebo těsně. U těsného zavinutí jsou ručičky miminka pevně přitisknuty k tělíčku. Těsné zavinování je považováno za nejefektivnější a doporučuje se zejména novorozencům, u kterých ještě přetrvává Moroův reflex. Starším miminkům naopak více vyhovuje volnější zavinutí. To je tolik neomezuje, ale zároveň jim poskytuje pocit bezpečí.

 

Kdy se zavinování nedoporučuje

Výjimečně se může stát, že se pro vaše miminko zavinování nehodí. Především pokud má problémy s vývojem kyčelních kloubů, trápí ho tříměsíční kolika nebo má zvýšenou teplotu a hrozí mu riziko přehřátí.

Ideální období, kdy přestat se zavinováním, je kolem šesti měsíců. Ale jde vždy o osobní pocit. Pokud vašemu dítěti není zavinování příjemné už dříve, přestaňte s ním. A naopak, pokud ho stále vyžaduje, zavinujte ho.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články