Jak nezapomínat jména: Odborníci na paměť radí tři jednoduché triky

Jak nezapomínat jména: Odborníci na paměť radí tři jednoduché triky
Zdroj: Unsplash

Na zapomínání jmen hned po seznámení není nic neobvyklého. Stává se to spoustě lidí. Pokud chcete v budoucnu předejít trapné situaci, zkuste si osvojit některý z těchto triků, které ulehčí zapamatování jmen.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 03. 09. 2021 12:00

Britský deník The Guardian s trochou nadhledu komentuje dobu, ve které jsme se octli po zrušení některých covidových pravidel. Nemusíme teď jen obnovovat známosti, se kterými jsme se neviděli téměř rok, ale také poznávat nové lidi. A náš mozek s tím bude muset udržet krok.

Jak nezapomínat jména

Bývala jsem tím člověkem, který říkal: Omlouvám se, mám špatnou paměť na jména. Pak jsem si ale uvědomila, že říkám sama sobě: Tohle přeci nemůžu dělat," cituje The Guardian psycholožku Rebeccu Lockwood. Ta se rovněž věnuje takzvanému neurolingvistickému programování, což je vytváření jakýchsi smyslových map, které zlepšují komunikační schopnosti.

K tomu rozhodně patří také schopnost nezapomenout jména. I Rebecca Lockwood dodává, že když někomu řeknete, že si nepamatujete jeho jméno, naznačujete mu tím nedůležitost. A jak tomu předejít? Podle psycholožky je potřeba si říct tohle: „Opravdu si pamatuji jména!"

Pokud by vám to takto jednoduše nešlo, existují i další způsoby, jak si zapamatovat jména. Jedním z nich je zopakování jména hned po seznámení. Ideálně víckrát během rozhovoru. Používání něčího jména v konverzaci a jeho následné zapamatování je známý trik politiků. Nejen že to podpoří vaši paměť, ale také posílí spojení mezi vámi a osobou, se kterou mluvíte.

Trénink mozku a paměti

Zajímavým řešením může být vymýšlení rýmu nebo slovní hračky či příběhu. To všechno pomůže zvýraznit něčí jméno v mozku a ulehčit rozpomínání. Můžete zkusit propojit křestní jméno s povoláním, vzhledem nebo příjmením. Když třeba potkáte Jirku Nováka, který je pekařem, možná si ho lépe zapamatujete v podobě - Jirka mouka Novák. Podle koučky a leaderky Fiony Dalziel by to mělo fungovat. Ono pomocné slůvko, v tomto případě mouka, si ale raději nechte pro sebe.

Zatímco téměř každý odborník na paměť má svůj vlastní způsob, jak nezapomínat, existuje jedna rada, která je opravdu univerzální - smiřte se s tím, že budete zapomínat. Část mozku, která se zabývá soustředěním, uvažováním a pamětí, se pod tlakem začíná vypínat. Proto si na jméno nebo detail vzpomenete až dlouho poté, co jste to potřebovali. Paměť totiž funguje lépe, když jste uvolněni. A počítáte s tím, že něco zapomenete.

Když zapomenete něčí jméno, je nejlepší být upřímný. Všichni zapomínají. A pro mě je to horší, protože tyhle věci učím," vysvětluje Mark Channon, který se živí jako trenér mozkových výkonů.Obvykle řeknu: Tvoje jméno mi vyklouzlo z paměti. Pověz mi ho znovu, a já si to tentokrát zapamatuji. Nebo si z toho udělám legraci. Nejsme roboti..."

Zdroje informací:

Theguardian.com: 10 essential tricks for remembering people’s names

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články