PORADNA: Muž nemá kvůli práci čas na rodinu a nechce to řešit. Co radí zkušená psycholožka?

PORADNA: Muž nemá kvůli práci čas na rodinu a nechce to řešit. Co radí zkušená psycholožka?
Zdroj: Se souhlasem Sylvie Mobagi

Setká se s tím v životě spousta žen, jejichž muž má časově náročné zaměstnání. Jednoho dne zjistí, že jsou doma věčně samy a svého chotě vidí prakticky jen po večerech a o víkendech. Rády by situaci nějak řešily, klidně se i uskromnily, ale muž se k tomu nemá. Svou úlohu vnímá především jako živitelskou a tu si plní. Co v takovém případě dělat, radí zkušená psychoterapeutka Sylvie Samsonová.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 02. 09. 2021 12:00

Dnešní doba klade na lidi vysoké nároky. Aby uživili rodinu, musejí se hodně otáčet. To s sebou nese větší pracovní nasazení a více hodin strávených v zaměstnání. Zejména muži cítí, že zajistit rodinu po finanční stránce a udržet si dobré místo není snadné, a tak často pracují na úkor času stráveného se svými blízkými.

Jejich ženy pak zůstávají na všechno samy - od výchovy dětí po domácí práce - a jejich frustrace roste. Byly by rády, aby muž trávil doma víc času. Jenže domluva je prakticky nemožná. Muž na svém konání nic špatného nevidí. Je přece živitel a podle toho jedná.

Co radí psychoterapeutka Sylvie Samsonová?

V tomto případě záleží na mnoha okolnostech. Třeba jak dlouhou tento stav trvá, nebo zda žena pracuje, nebo je ženou v domácnosti. Jak velké jsou děti, jak velké má rodina závazky, které splácejí. Kolik času tráví muž s rodinou, jak vypadají jejich víkendy, kolik času tráví partneři „spolu“ jen oni sami, jak vypadají jejich večery, jak často spolu jako rodina stolují, atd.

Muž je ze své podstaty od dávných dob „živitelem“ rodiny. Pokud svoji funkci plní, tak je to správně. Žena je od počátku věků ta, která pečuje o teplo rodinného krbu. Neznamená to, že by ženy neměly či nesměly pracovat. Neznamená to ani, že by se muži neměli zapojovat do výchovy a chodu domácnosti.

Důležité je, jaké jsou poměry v rodině. Určitě by „hlavním“ živitelem měl zůstat muž. Samozřejmě jsou případy, kdy to je naopak, takové vztahy ale zpravidla moc dlouho nevydrží. Statistiky nejen naší poradny mluví o tom, že pakliže je hlavním živitelem rodiny žena, pak má vztah asi jen 0,5% šanci na úspěch.

Dané ženy bych se v poradně zeptala, jak konkrétně si myslí, že by muž měl situaci řešit. Co přesně by měl začít dělat? Co přesně by měl přestat dělat? Co přesně by měl dělat jinak? Z odpovědí na tyto dotazy pak lze poměrně jednoduše odhalit, kde je ve vztahu potíž. Pak se dá na daném problému pracovat.

V daném případě bych určitě doporučila navštívit poradnu a zkusit najít odpovědi na dotazy právě tam. Klidně může jít nejdříve žena sama, pokud by nechtěla vyrazit hned s partnerem nebo by se partnerovi hned do poradny nechtělo.

Kdo je Sylvie Samsonová: Déle než dvanáct let se věnuje práci s dětmi, zejména těmi, které mají některou ze specifických poruch učení. Posledních osm let je navíc ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál. Více na webu www.sylviesamsonova.cz a eshop.sylviesamsonova.cz.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články