Myslete na své zdraví. Vyzkoušeli jsme pro vás preventivní domácí testy

Myslete na své zdraví. Vyzkoušeli jsme pro vás preventivní domácí testy
Zdroj: VItal Life

Pandemie COVIDU – 19 vyhnala české pacienty z ordinací a lékaři hlásí zásadní pokles preventivních prohlídek. Přitom právě ty mohou v mnoha případech nemocnému zachránit život. Věděli jste, že některé testy na samovyšetření si můžete provést i v pohodlí domova? 

Speciální projekt
Speciální projekt 10. 08. 2021 09:00

V redakci jsme pro vás otestovali dva samodiagnostické a preventivní testy. EZ detect je považován za nejjednodušší test pro okultní krvácení a pro včasné odhalení rakoviny tlustého střeva, Aware je podložka pro samovyšetření prsou.

Podložka Aware má tu výhodu, že ji lze použít opakovaně. Její citlivost se zvyšuje s dotykem pokožky prsu díky sníženému tření spodní vrstvy, která zůstává nehybná. Materiál, z něhož je vyrobena, poskytuje maximální možnost soustředění se na rozpoznání tvarů a změn v prsou. Své zdraví ale můžete pohlídat i díky dalším preventivním a samodiagnostickým testům.

Dagmar bude v testování pokračovat

Dagmar byla překvapená, že podložka pro samovyšetření prsu existuje. „Vždy jsem myslela, že se samotestování provádí pouze „ručně“. Podložka mě překvapila tím, jak zvyšuje intenzitu vnímání doteku a zvyšuje citlivost na vše, co v prsu můžete mít,“ pochvaluje si Dagmar, jejíž vyšetření dopadlo naštěstí dobře. Výhodou podle ní je, že návod k použití je velmi jednoduchý a vyšetření bylo snadné.

Zdena je v ohrožené skupině

Ani Zdena nevěděla, že lze podložku na vyšetření zakoupit a provést si díky ní vyšetření prsu doma. Na to, že si sama vyšetřuje prsa, je zvyklá. „Navíc jsem v ohrožené skupině a nejedna má kamarádka na bulku v prsu už narazila. Ve dvou případech, bohužel, s tragickým koncem. Jen pro upřesnění se jednalo o ženy 30+. Možná i proto jsem od té doby na prsa opatrnější,“ vysvětluje s tím, že návod k použití je velmi srozumitelný a velkou výhodou je instruktážní DVD.

„Při použití podložky je samovyšetření jemnější a citlivější. Navíc mě nadchlo, že se nejedná o jednorázovou pomůcku! Podložka se dá opakovaně používat,“ potvrzuje Zdena.

Mirku pomůcka překvapila

Pro Mirku bylo překvapením, že je velký rozdíl, jestli je test prováděn rukou nebo přes speciální pomůcku. „Při použití pomůcky je hmatové vnímání mnohem více intenzivní. Naštěstí jsem v sobě žádnou bulku nenašla, takže jsem byla spokojená. Určitě bych test doporučila i ostatním ženám, alespoň si budou jisté, že žádné bulky v prsou nemají,“ říká Mirka.

Redakce

Test EZ DETECT poskytuje rychlé a vysoce přesné výsledky bez ohledu na před testem konzumovaná jídla. Je zcela hygienický, lze ho provést zcela bez manipulace se stolicí.

Michal: Test zvládne každý

„Když se řeklo testování střev, tak jsem si říkal pane bože, nechci to podstoupit. Pak jsem si ale přečetl návod u tohoto testování a byl jsem překvapen, jak lehké může být test udělat,“ říká Michal a dodává, že test si zvládne udělat opravdu každý bez větších obtíží. „A ten pocit, když zjistíte, že je vše v pořádku je k nezaplacení.“

Františka trápilo zdraví

František pocítil v poslední době zdravotní obtíže, začal totiž nekontrolovatelně hubnout, ačkoliv měl stravovací návyky stále stejné.

Redakce

„Objednal jsem se k lékaři, ale čekací doby na vyšetření jsou neuvěřitelně dlouhé a současná situace je prodlužuje ještě více. Možná jsem něco váhově shodil i z nervů. Člověk, když neví, co mu je a jaká je příčina, tak má ještě větší nervy a zbytečně se stresuje. Když přišla možnost testování, tak jsem jí využil s radostí,“ svěřuje se. „Na vyšetření u lékaře stále čekám, ale už s klidem.“

Nespornou výhodou testu EZ detect je to, že při testování se papírek hází přímo do mísy s potřebou a poté se čeká na jeho zabarvení. „Jen bych doporučil, abyste neházeli toaletní papír po utření do mísy, než toto zabarvení zjistíte,“ radí František.

Tomáš test doporučuje

Tomáš měl obavy, že před testováním bude muset držet dietu nebo nejíst některé potraviny, aby výsledky testu byly co nejpřesnější. „Byl jsem velmi potěšen, když v příbalovém letáku nic takového nebylo. Samotné testování je velmi jednoduché a není na tom co pokazit. Oceňuji i rychlost, výsledky jsou viditelné během chvíle,“ pochvaluje si Tomáš.

Plusy samodiagnostických testů

EZ detect

+ Testování je velmi jednoduché

+ Výsledky jsou rychle viditelné

Podložka Aware

+ Při použití pomůcky je hmatové vnímání více intenzivní

+ Při použití podložky je samovyšetření jemnější a citlivější

+ Podložku lze využít opakovaně

Hodnocení

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články