Vanda (45): S partnerem se neshodneme na výchově dětí. Já jsem pro ně ta zlá, on hodný

Vanda (45): S partnerem se neshodneme na výchově dětí. Já jsem pro ně ta zlá, on hodný
Zdroj: Freepik

Vanda uvažuje o tom, že ukončí svůj současný vztah. S partnerem sice vychovávají dvě děti a jsou spolu opravdu dlouho, přesto všechno Vanda není s otcem svých dětí spokojená.

Natálie Volfová
Natálie Volfová 12. 08. 2021 13:00

S Prokopem (48) by nás kdekdo považoval za šťastnou a veselou rodinu, které nic nechybí. Žijeme spolu skoro dvacet let a vychováváme dva puberťáky. Jejich výchova je někdy opravdu náročná a dává zabrat. Syn Adam (15) je na rozdíl od dcery Terezy (16) učiněný drahoušek, ale ona je vystřelené péro z gauče a zvládat ji je někdy i nad naše síly.

Neshodneme se na výchově

A právě na výchově našich dvou dětí se s Prokopem výrazně neshodneme. Já jsem zastáncem tvrdé ruky, zatímco on by všechno nejraději řešil domluvou. Ale tak to podle mého názoru někdy prostě nejde. A Prokopův benevolentní přístup se začíná projevovat.

Tereza má o prázdninách posunutou večerku o půl hodiny, doma musí být vždy do 22:30. Takové pravidlo jsem zavedla já, nechtěla jsem, aby se někde courala po nocích. Nedávno Tereza večerku o půl hodiny porušila. Já jsem na ni hned vystartovala, jak je možné, že si to mohla dovolit, a vyhrožovala ji zarachem. Prokop měl ale smířlivější ton. „Nebuď na ni tak přísná, ona se ze své chyby poučí a znovu ji neudělá, nedávej jí zaracha,” řekl mi před Terezou.

Všechno je moje vina

Já blbec jsem svolila, Tereza zaracha nedostala a po nocích si trajdala dál. Když se ale podobná situace znovu opakovala, vzala jsem si Prokopa stranou. „Vidíš, Tereza má zase zpoždění. To mi vysvětli, jak to s ní chceš řešit tentokrát? Znovu domluvou? Je evidentní, že to od minula nějak nepochopila,” řekla jsem mu.

„Vždyť za to stejně můžeš ty, kdybys na ni pořád nebyla tak zlá, všechno ji nezakazovala, tak by se vrátila včas,” oponoval mi. Samozřejmě, nevymyslel, jak situaci s Terezou a jejím dalším pozdním příchodem budeme řešit. Znovu jsem musela zasáhnout já a už po několikáté být tou zlou.

Není mi oporou

Partnerův laxní přístup k výchově mě naprosto odrovnává. Není mi v ničem oporou a když mu řeknu, aby se k výchově vyjádřil, kritizuje můj přístup a neumí přijít s řešením. Začínám ho mít dost. Při jedné z našich hádek jsem mu to řekla, on ale svůj přístup rozhodně nevylepšil.

Nevím, jak s ním mám dál jednat, jak mu vysvětlit, že při výchově potřebuji, aby mi kryl záda. Zkusím s ním ještě jednou bez přehnaných emocí promluvit, ale jinak mě nenapadá nic jiného než rozchod. Pokud mi není parťákem v tak důležité věci, co jiného mám dělat?

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články