Gabriela (28): Bezdětná sestra mě poučuje o tom, jak mám vychovávat svoje děti. Udělala něco, co nás rozdělilo

žena
Zdroj: Freepik.com

Gabriela se nám svěřila, jak si se sestrou vjely do vlasů. Její starší sestra Eliška neustále hodnotila, jak jsou její děti vychované, tedy spíš nevychované. Dokud se to dalo snést, tak to Gábina neřešila. Jednoho dne to ale Eliška přehnala. Nepochopila dětskou hru a udělala něco, co jí Gábina neodpustí. Co se toho dne stalo?

Šárka Žižková
Šárka Žižková 12. 10. 2020 06:30

Mám starší sestru Elišku (31). Rodiče ji vždycky uznávali trochu víc. Co za to mohlo, na to jsem nikdy nepřišla. Možná jen skutečnost, že byla starší. Máma mi mezi řádky naznačovala, že je chytřejší než já. Pravda. Ona vystudovala vysokou školu, zatímco já dala přednost práci a rodině. Rozhodla jsem se to neřešit a užívat si svoje štěstí.

Sestra hodnotila naší výchovu dětí

S Pavlem (36) máme tři děti. Dvě dcery, Alenku (7), Sofii (5) a syna Kubu (3). To, že obstarat tolik dětí, není sranda, jsem pochopila velmi brzy. Na druhou stranu, byla to moje svobodná volba. Snažili jsme se všechny vychovávat stejným metrem. Bylo to velmi náročné, protože holky byly docela zlobivé.

Když děti trochu odrostly, začala moje sestra velmi často hodnotit jejich chování. Řešila, proč si Alenka šlape na jazyk, nebo že Sofie moc křičí. Jako rodina jsme se scházeli docela často. Proto jsem musela neustále poslouchat nějaké výtky vůči naší výchově. Dokud to bylo únosné, vždycky jsem to přešla a hodila to za hlavu. Kdy už to pro mě překročilo jistou mez, bylo, když mi řekla, že obě holky jsou nevychované. Jak to vzniklo?

Jednou v sobotu jsme se jako celá rodina, včetně našich rodičů a mé sestry, vydali na koupaliště. Děti se velmi těšily a uznávám, byly dost rozdováděné. Kdo má děti, tak ví, o čem mluvím. Když jsme dorazili na místo a rozložili deky, moje holky se rozeběhly do vody.

Nepochopila dětskou hru

Eliška si lehla na deku, že si bude číst a opalovat se. Dcery si nabraly do svých kyblíků vodu a běžely ke své tetě a všechno na ni vylily. Eliška byla jak vzteklý býk. Začala po nich neurvale křičet, že to jsou nevychované opice. Kdy to kdo viděl, že se tohle dělá?

Otočila se na mě, že mám veliký problém, když si neumím vychovat děti. Byla vulgární i na mě. Taková prkotina a ona se mohla zbláznit. Nenechala jsem si to líbit, zcela na rovinu jsem jí řekla, že od někoho, kdo děti nemá, si žádné rady nevezmu. Pohádali jsme se tam jako malé holky. Máma to jen tiše pozorovala.

Plácla ji přes zadek

Kdyby jí třeba rozbily telefon nebo něco drahého, tak neřeknu. Ale to, co provedly, byla vyloženě dětská hra. Alenku si přitáhla k sobě a dala jí jednu výchovnou přes zadek. To jsem nepřekousla. Plácla jsem svoji sestru přes ruku se slovy, že se asi dočista zbláznila, sbalila jsem si naše věci a odjeli jsme. Moje děti nikdo jen tak bezdůvodně bít nebude. Doteď jsme spolu nemluvili, jsou to dva měsíce. Možná to moje sestra celé lépe pochopí, až bude mít jednou děti, tedy pokud vůbec.

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz. 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články