Ivan (60): Syn nedostudoval a vyrostl z něj flákač. Může za to moje exmanželka!

Ivan (60): Syn nedostudoval a vyrostl z něj flákač. Může za to moje exmanželka!
Zdroj: Freepik

Spory o to, jak správně vychovávat dítě, se vedou v rodinách neustále. Každý z rodičů si myslí, že ten jeho způsob je nejlepší. Ale co když opravdu je? Třeba Ivan neustále bojuje s benevolentním přístupem své exmanželky k synově výchově.

Natálie Volfová
Natálie Volfová 13. 07. 2021 10:00

Můj syn Ladislav už není malé děcko, letos oslavil třicáté narozeniny, a právě proto mi jeho život dělá obrovské starosti. Jestli chce tímhle tempem pokračovat, brzy skončí jako naprostý ztroskotanec. Rád bych s tím něco udělal, ale brání mi v tom moje exmanželka, jeho matka, která nad ním drží ochrannou ruku.

Po rozvodu se zdálo, že je všechno v pořádku

S Ilonou (58) jsme se rozvedli před patnácti lety. Ani jeden z nás nebyl v manželství spokojený. Neustále jsme se hádali, řvali na sebe a náš vztah byl opravdu zlý. Rozvod tak byl nejlepším řešením. Já se od rodiny odstěhoval a Iloně s Láďou jsem přenechal byt.

Láďovi v té době bylo patnáct. Myslel jsem si, že náš rozvod na něm žádné hluboké rány nezanechá, ale možná jsem se spletl. Láďa se mnou po rozvodu začal trávit víkendy. I když byl v pubertě, docela jsme si rozuměli a myslel jsem si, že náš vztah je dobrý.

Ze všech škol ho vyhodili

Zlom nastal po maturitě. Doteď jsem vlastně nepochopil, kde se stala chyba. Láďa šel studovat IT na vysokou školu, ale po prvním roce ho vyhodili. Další rok se proto přihlásil na jiný obor. Naivně jsem si myslel, že bude mít víc štěstí. To ale neměl. Z další školy ho také vylili.

Ne že by byl hloupý, ale prostě se z něj stal flákač. Na přednášky nechodil, na semináře taky ne, škola pro něj byla až na posledním místě. Několikrát jsem se mu pokusil promluvit do duše, že takhle zahazuje svůj život. Měl by studiu dát ještě šanci. Šanci mu sice dal, ale i ta přišla vniveč.

Exmanželka se o něj stará a syn nic nemusí

Asi bych proti tomu, že nevystudoval, nic neměl, kdyby tak strašně nezneužíval svoji matku. Po třetím nezdařeném pokusu se už na vysokou školu nehlásil. Každého normálního člověka by v tu chvíli napadlo jít pracovat, ne tak Láďu. Ten naplno využívá služeb mamahotelu.

Dochází mi s ním trpělivost. Když si o něm ale chci promluvit s Ilonou, odbude mě. „Nevím, co proti našemu synovi stále máš. Pořád se hledá, nebuď na něj tak přísný,“ řekne mi. Já jí ale nerozumím, normálně ho rozmazluje.

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články