Karolína (35): Manžel mi sdělil, že se se mnou chce rozvést. Nic lepšího mi navrhnout nemohl

Karolína (35): Manžel mi sdělil, že se se mnou chce rozvést. Nic lepšího mi navrhnout nemohl
Zdroj: Freepik

Většina lidí by řekla, že rozvod je traumatický a není na něm nic radostného. Karolína s ním má ale úplně jiné zkušenosti. Rozvod s Karlem se stal jejím odrazovým můstkem k novému životu a nemůže být teď šťastnější.

Natálie Volfová
Natálie Volfová 30. 05. 2021 10:00

S Karlem jsme se seznámili před deseti lety. Byla to láska na první pohled. Měli jsme se opravdu moc rádi. Nedlouho po seznámení jsme chystali svatbu.

Začalo nám to doma skřípat 

Spousta lidí nás od tohoto kroku odrazovala. „Přece se nemůžete brát tak brzy! Ještě se neznáte natolik, abyste věděli, že s tím druhým chcete zůstat,“ tvrdili nám. My jsme ale na ně nebrali ohled. Ať si říkají, co chtějí. 

Dva roky po svatbě se nám narodila dcera Emilka, a navíc jsme vyřizovali hypotéku na vysněný dům. Opravdu jsme vypadali jako šťastná rodina, ale pod povrchem už bylo poznat, že to u nás doma začíná skřípat. Nikdy jsme se nehádali, možná právě proto byl pro většinu lidí šok, když jsme jim po pěti letech od svatby oznámili, že se rozvádíme.  

Nikdo to nečekal. Bylo to čistě naše rozhodnutí a okolí ho nemohlo pochopit. „Vždyť spolu vypadáte tak šťastní!“ říkala mi maminka, když jsem jí tu novinku oznamovala. Nemohla být ale dál od pravdy. Nemůžu říct, že bych Karla nemilovala, ale prostě se leccos změnilo. 

Práce pro něj byla přednější 

Karel trávil čím dál víc času v práci. Nejdřív se vymlouval na to, že splácíme hypotéku, a proto potřebujeme peníze. To jsem samozřejmě chápala, ale bylo mi líto, že se mnou a s Emilkou skoro není. Byly jsme pro něj až na druhém místě. Dokonce to i sám přiznal.

Začala jsem se v manželství trápit. Byla jsem neustále sama. Došlo mi, že takhle to dál nejde. Když jsem Karlovi své pocity sdělila, nenapadlo mě, že se mnou bude souhlasit. „Chápu, že jsi na mě naštvaná kvůli času, který trávím v práci. Mám to podobně a myslím si, že láska z našeho manželství vyprchala. Beru tě spíš jako kamarádku. Myslím, že bychom měli uvažovat o rozvodu,” řekl mi přímo do očí. 

Našeho rozhodnutí opravdu nelitujeme 

Bylo pro mě těžké to slyšet takhle nahlas, ale musela jsem s Karlem souhlasit. Lásku jsem k němu už necítila a v hlavě mi stále kolovaly nápady, že bych se měla v životě posunout dál. Někam, kde budu opravdu šťastná. A tak jsme oba společně požádali o rozvod. Odstěhovali se od sebe a Emilku od té doby máme ve střídavé péči. 

Naše rozhodnutí se rozvést bylo nejlepší v mém životě. Nemám deprese a cítím, že se můžu znovu svobodně nadechnout. S Emilkou si užívám života svobodné matky a je to vážně super. Místo toho, abychom se s Karlem trápili v manželství, žijeme spokojený život odděleně. Myslím si, že by mělo víc lidí jít za svým srdcem a nenechat se lidmi odradit od rozvodu. Není to nic než rozhodnutí, které může změnit život k lepšímu. 

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články