Rozvody po šedesátce: Proč podle odborníků házíme za hlavu desítky let manželství stejně jako Bill Gates

Rozvody po šedesátce: Proč podle odborníků házíme za hlavu desítky let manželství stejně jako Bill Gates
Zdroj: Showpix

Bill Gates se s manželkou Melindou rozvádí po téměř třiceti letech. A není sám. Co znamená trend takzvaných stříbrných rozvodů a proč k nim dochází?

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 19. 05. 2021 12:00

Byť podle údajů Českého statistického úřadu počet rozvodů klesá a loňský rok s číslem 21 734 lze porovnat se začátkem 70. let, je jedna skupina, která jde trošku proti proudu – starší páry. Říká se tomu i „šedivá sociální revoluce“ a jde o označení lidí, kteří opouštějí manželství v době, kdy se paradoxně očekává, že budou usazeni a spokojeni se svým životem. Jenže právě v této době už bývají děti samostatné a končí „povinnost“ zůstat spolu kvůli nim, dům je tedy takříkajíc prázdný. Britský deník The Guardian upozorňuje, že i nedávno ohlášený rozvod Billa a Melindy Gatesových pravděpodobně není náhoda, protože jejich nejmladší dceři Phoebe Adele bylo loni v září 18 let.

Rozvod Billa a Melindy Gatesových

Dalším důvodem rozvodů v pozdním věku je vyhlídka na dlouhý důchod. Podle Českého statistického úřadu stoupla u nás průměrná délka dožití za poslední dvě dekády přibližně o čtyři roky, u mužů na 76 a u žen na 82 let. A to ještě nemusí být konec. Vzhledem k tomu, že se průměrná délka života prodlužuje, je to neuvěřitelná spousta času stráveného s partnerem, vůči kterému už jsme mohli nasbírat různé výhrady. Ostatně v prohlášení manželů Gatesových stojí zajímavá věta: Nevěříme, že v další fázi našich životů můžeme spolu růst jako pár.“

Zajímavým vývojem prošlo i vnímání věku samotného. Teď se říká, že 60tka je nová 50tka, což je zase nová 40tka... A tento pocit stárnoucí mladosti přichází s chutí po změně. Což znamená také změnu životního stylu a partnera nebo partnerky.

Myslím, že je něco na tom, když se lidé dostanou do jiné životní etapy a najednou je napadne, že mají před sebou poslední šanci najít štěstí," cituje The Guardian vztahovou poradkyni Dawn Kaffel. Odbornice zároveň dodává, že pokud různá omezení a lockdowny posledních 14 měsíců k něčemu přispěly, byla to touha zmocnit se života. Lidé se budou chtít znovu nabít energií a jít dál. A proto Kaffel očekává velký nárůst rozvodů starších párů.

Spolu až navěky? Možná

Rozvod lidí, kteří jsou na prahu důchodového věku, nebo ho už překročili, má tendenci být přátelštější záležitostí. Tak jako se po dlouhých dekádách strávených spolu stal i vztah samotný spíše přátelstvím. Britský herec Colin Firth se s Livií Giuggioli, matkou jeho dvou synů, rozvedl po 22 letech manželství. To ale neznamenalo spálení mostů, prý zůstali přáteli s výhodami. Když už není nutné řešit péči o děti, které jsou dospělé a samostatné, zmizí jeden z možných důvodů porozchodového napětí.

Někdy jsou z dětí už třicátníci nebo čtyřicátníci a člověk by si myslel, že jsou dospělí, mají své vlastní životy, manželství a děti a budou se s tím moct lépe vypořádat. Ve skutečnosti ale většina problémů, které vidím u takzvaných stříbrných rozvodů, je, že si nikdy neuvědomují dopad svých rozhodnutí na odrostlé děti,“ upozorňuje vztahová poradkyně Dawn Kaffel.

Jenže na druhé straně, pokud se člověk bude neustále ohlížet na to, aby někoho nezklamal rozvodem, ať už své děti, rodiče, nebo okolí, může se stát, že prožije život v nefunkčním vztahu a bude se jen trápit. A samozřejmě nejde jen o muže. Když je vám přes 50, patříte ke generaci žen, které prošly zápasem o získání kontroly nad svou sexualitou, svedly jste různé boje i v práci, ale máte za sebou také péči o děti a stárnoucí nebo umírající rodiče. Po tom všem patrně nebudete chtít trávit další desítky let v ne zrovna optimálním vztahu.

Zdroje informací:

Theguardian.com: Bill and Melinda Gates divorce: why the over-60s are ‘silver splitters’

Czso.cz: Sňatky a rozvody, Naděje dožití aneb kolika let se můžeme dožít v našem kraji?

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články