Soňa (34): S přítelem jsme tvořili ideální pár. Než mi došlo, jak neskutečně se trápím

Soňa (34): S přítelem jsme tvořili ideální pár. Než mi došlo, jak neskutečně se trápím
Zdroj: Freepik

Častokrát lidé zůstávají v nefunkčním vztahu pouze ze setrvačnosti. Jsou na svého partnera zkrátka zvyklí a také okolí není rozchodům u dlouholetých párů nakloněno. Podobnou zkušenost má za sebou i Soňa.

Natálie Volfová
Natálie Volfová 20. 04. 2021 13:00

Se Štěpánem jsem se seznámila, když nám bylo 18 let. Chodili jsme ještě na střední školu a oba tak trochu tápali, jakým směrem se v životě vydat. Přesto jsme se do sebe zamilovali a začali spolu randit.

Byli jsme za ideální pár

Velmi dlouho jsme byli nerozlučná dvojka. Zažili jsme toho spolu spoustu. Všechny pády i radosti života. Když mi umřel táta, Štěpán tu byl pro mě. Když vyhodili Štěpána z práce, mohl se spolehnout, že ho podržím. Ale nezažívali jsme spolu jen strasti, také jsme si hodně užívali.

Naší každoroční aktivitou bylo vyjet o prázdninách na místo, kde jsme nikdy předtím nebyli. Tyto společné cesty jsme si moc oblíbili. V té době by mě ani ve snu nenapadlo, že bychom se někdy mohli rozejít. Myslela jsem si, že spolu budeme navěky. Podobnou myšlenku chovala i řada našich kamarádů, kteří nás měli za pár snů. Mnohokrát jsme to od nich i slýchávali.

Náš vztah není jako dřív

V posledních pár letech už to ale není jako dřív. Našemu vztahu začalo něco chybět. Je to, jako bychom se stále točili v kruhu. Vstaneme, jdeme do práce a pak spát. Nesdílíme spolu už tolik věcí jako dřív. Dáváme přednost vlastnímu klidu a prostoru.

Přijde mi, jako bychom se změnili ve staré manžele, kteří spolu žijí jen ze setrvačnosti a jejich vztahu chybí jakákoliv energie, o lásce ani nemluvím. Už několikrát jsem přemýšlela, že bych se se Štěpánem rozešla. Ale něco mi pořád říká, že už nikoho takového nenajdu, a navíc co by našemu rozchodu řekli lidé?

Kamarádka mi pomohla nefunkční vztah ukončit

Se svými myšlenkami jsem se svěřila své nejlepší kamarádce a jako vždy mi pomohla cítit se lépe. Přemlouvala mě, abych nefunkční vztah ukončila. „Vždyť ještě nejsi tak stará, pořád máš šanci najít si někoho jiného, do koho se zamiluješ. Není tvoje povinnost zůstat v dlouhodobém vztahu, ze kterého zmizela jiskra, jen proto, že se znáte už roky,“ řekla mi během našeho setkání.

Nakonec jsem dala na její radu. Vztah se Štěpánem jsem ukončila. Bylo to pro mě nejtěžší rozhodnutí v životě, ale myslím si, že bylo správné. Konečně jsem se pro jednou postavila sama za sebe a za to, co chci já.

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články