O prázdninách zvolněte: Jak být (nejen) v létě dobrým rodičem?

S pochopením a soucitem by rodič pronesl slova přijetí a povzbuzení: „Vím, že jsi smutný. Jestli ti to pomůže, tak se vybreč. Uvidíš, zase to bude v pořádku.“
Zdroj: Unsplash

Přemýšlíte, jak dětem přichystat co nejlepší prázdniny? Děláte, co můžete, ale stejně se vaše děti nudí? Možná, že právě v tom je ta chyba. Podle odborníků je nejvyšší čas trochu zvolnit a užívat si doslova letní pohody. Nejlepší zážitky bývají totiž neplánované. V čem spočívají výhody nenuceného plánování?

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 21. 07. 2020 10:00

Rádi byste svým potomkům zařídili letní čas plný her a zábavy, ale stále se vám to nedaří? Možná se nemusíte až tak moc snažit. Nejlepší léto dětem přichystáte tak, že uberete při jeho plánování. Nejlepší léto dětem přichystáte tak, že uberete při jeho organizaci. Proč a jak na to?

Zapomeňte na pevný řád

Pokud chcete dětem dopřát dostatek zábavy, na chvíli zvolněte. Vynechte přesné naplánování každého dne, namísto toho do tvorby programu více zapojte své děti. Důležitá je ale spontánnost. Díky ní totiž většinou vzniknou ty nejzábavnější nápady.

Příroda volá

Vyrazte s dětmi do přírody a vychutnávejte si klid. Namísto usilovného vymýšlení, kam půjdete potom, se snažte soustředit na tento konkrétní výlet. Jedině, když nebudete spěchat na další místa, si vaše děti skutečně a bez stresu užijí vaše společné zážitky. Navíc je naučíte vychutnat si krásu maličkostí. Přimějte své děti, aby na procházce vymyslely hru, kterou si zahrajete. Když nebudou mít nápady, pobídněte je, ať se rozhlédnou kolem. Na základě toho co vám řeknou, pro ně vymyslete úkol nebo hru. Třeba na stavění skřítků pro domečky, nebo hledání kaštanů či sbírání žaludů pro veverky. Nezapomeňte si u všeho s dětmi povídat a na jejich zvídavé otázky ochotně odpovídat. Děti to určitě ocení, navíc tak dosáhnete nenuceně zábavné a poučné formy hraní.

Dejte prostor dětem

Na otázku, co budete dneska dělat, dětem odpovězte, že program necháte na nich. Pečlivě poslouchejte jejich spontánní zvídavé nápady. Ty reálné si potom na základě společné domluvy naplánujte. Když je zrovna nic nenapadne, jděte jen na procházku nebo na zahradu. Uvidíte, že děti nepřeorganizovaný program rozhodně ocení.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články