Cestování s dětmi v autě: Jak je připravit na delší cestu?

Cestování s dětmi v autě: Jak je připravit na delší cestu?
Zdroj: Freepik.com

Chystáte se o víkendu s dětmi na výlet a máte hrůzu z toho, jak zvládnou delší cestu autem? Nebo jen nevíte, co všechno s sebou? Vyzkoušejte následující rady, s jejichž pomocí je snadno zabavíte.

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 18. 07. 2020 12:30

Když se na cestu s dětmi dobře připravíte, máte větší šanci, že vás během nic nepřekvapí. A to ani v případě, že jsou vaše děti hodně malé a jde o jejich první cestu. Jak děti zabavit a co by vám nemělo v autě chybět?

Sdělte dítěti, kam se pojede

dítětem si snažte během cesty povídat a nezapomeňte mu vysvětlit, kam se jede. Popište mu cestu, a když bude mít dítě v autě dlouhou chvíli, navažte během ní na své předchozí vyprávění. Nezapomeňte mu říct také, jak dlouho se pojede a proč. Když bude protestovat, důrazně mu vysvětlete, proč je třeba, aby bylo hodné. Můžete ho zkusit motivovat třeba zmrzlinou, kterou dostane na místě, když cestu zvládne bez problémů.

Dejte mu do auta tužku a blok, aby si mohlo kreslit, nebo jenom pusťte jeho oblíbené písničky, aby se zabavilo. Váš potomek by se ale neměl nudit, jinak hrozí, že si cestu začne zpříjemňovat zlobením a neposedností.

Poskytněte mu dostatek pohodlí

Důležité je, aby dítě netlačila autosedačka ani pásy a mělo v autě dostatek místa. Jinak by mu cesta mohla být nepříjemná. Důležité je se také ujistit, zda dítě netrpí během dlouhé cesty nevolností. V případě, že ano, dejte raději mu prášek proti nevolnostem.

Berte s sebou jídlo a pití

Na cesty s sebou nezapomeňte přibalit také dostatek jídla a pití. V případě uvíznutí v zácpě se vám bude hodit. Hladové a žíznivé děti bývají mrzuté. Když navíc přibalíte i nějakou oblíbenou dobrotu, uvidíte, že budou děti spokojené.

Cestu střídejte s krátkými procházkami

Delší cestu autem je lepší prostřídat s krátkými procházkami. Zastavte během ní alespoň párkrát, třeba na lesních cestách nebo na benzinkách, kde se děti mohou alespoň projít, osvěžit a krátce občerstvit. Zastávky si ale můžete i předem naplánovat a vybrat pro ně zajímavá místa po cestě. Krátké přestávky jistě oceníte i vy jako řidič. Děti budou díky procházkám spokojenější a příjemně unavené, takže se může stát, že zbytek cesty klidně prospí.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články