Dopřejte svému zdraví dostatek pohybu: Jaká cvičení můžete provádět i v práci?

Začněte se hýbat
Zdroj: Profimedia

Mnoho lidí s bolavými zády se vymlouvá na nedostatek času ke cvičení kvůli pracovnímu vytížení. Přitom existuje spousta druhů protažení, která je možné praktikovat kdekoliv, tedy i v práci. Navíc se většinou jedná o jednoduché cviky, jenž zaberou sotva pár minut a zvládne je každý. Přečtěte si doporučení fyzioterapeutky, jak se můžete správně protáhnout během celého dne.

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 17. 02. 2020 08:00

Zvláště pokud pracujete na počítači a máte sedavé zaměstnání, určitě oceníte pár rad na protažení. Hodit se budou nejen v práci, ale prakticky kdykoliv si najdete chvilku při svých každodenních činnostech. Pravidelným opakováním těchto cviků se můžete zbavit vleklých problémů se zády a krční páteří. Takže konec výmluvám a směle do toho!

Cvičit můžete i vsedě

„I při sedavém zaměstnání je možné si protáhnout krční a hrudní páteř, upravit držení těla či využít speciální cvičební metody nazývané act. Právě tu je možné cvičit i vsedě. Metoda spočívá v důrazu na využití tělesných opěrných bodů během cvičení. O způsobech jejího provedení se ale nejdříve raději poraďte se zkušeným fyzioterapeutem. Pohlídat by si lidé měli také správnou ergonomii svého pracovního místa a korekci držení těla. Vyzkoušet je možné například jedno z klasických velmi jednoduchých protažení, kdy se narovnáte, dáte ramena dozadu a dolů, lopatky by měly mírně směřovat k páteři. Důležité je mít zastrčenou bradu. Jako další pomůcku je možné si dát například při sezení za záda overball,“ říká fyzioterapeutka Bc. Klára Skopalová.

Protažení, které oceníte i v dopravní zácpě

Pokud se do práce nebo za svými povinnostmi dopravujete autem a sem tam uvíznete například v koloně na dálnici, můžete chvíle strávené čekáním využít ve prospěch svých zad. Zkuste jednoduchý cvik, který zabere pár vteřin a pomůže vám se protáhnout. Jak na to? Ruce si položte na stehna a narovnejte se, pak se snažte vytáhnout hlavou a horní část těla ke stropu co nejvýš to půjde. Dejte pozor, abyste nezvedali i ramena. Hlavu a záda držte rovně. Poté povolte. Cvičení pokud možno zopakujte.

Jednoduchý pohyb, který můžete cvičit kdykoliv

„Dalším jednoduchým a známým pohybem je třeba protahování trapézových svalů do úklonu. Pacient ho provede tak, že uklání hlavu k jedné straně. V dané pozici by měl pacient nějakou dobu vydržet, a pak zopakovat to stejné na druhou stranu. Při cvičení by se nemělo zapomínat na pravidelné dýchání. Právě výdech navozuje pocit relaxace, tudíž s každým výdechem by se měl daný sval více protáhnout,“ vysvětluje fyzioterapeutka Klára Skopalová.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články