Trávíte většinu času v kanceláři? I v práci můžete zádům ulevit, radí fyzioterapeut Jan Procházka

Trávíte většinu času v kanceláři? I v práci můžete zádům ulevit, radí fyzioterapeut Jan Procházka
Zdroj: Shutterstock

Proč je sedavé zaměstnání a další činnosti vyžadující delší sezení škodlivé, o tom už jsme zde několikrát mluvili. Co ale dělat, když často sedět prostě musíte? Nezoufejte, máme pro vás pár tipů, jak si snadno zacvičíte ve škole i v práci.

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 21. 02. 2020 08:00

Tentokrát jsme se zkušeným fyzioterapeutem Janem Procházkou hovořili na téma protažení, které můžete provádět prakticky kdykoliv a kdekoliv. Navíc mnohdy k němu nepotřebujete vůbec nic, nebo třeba jen židli. Jak začít?

Ulevte zádům i v práci

„I během pracovní doby lze tělu ulevit a přitom příliš nepohoršit kolegyně/kolegy. Zvedněte se, projděte se a zhluboka se prodýchněte u otevřeného okna. Stažené trapézy a šíjové svaly lze bleskově uvolnit tak, že nepatrně nadzdvihneme ramena a ´upustíme´ je dolů. Při tomto pohybu se přetížené a stažené trapézy bleskově uvolní. Bez naprostého uvolnění totiž ramena bezvládně ´nespadnou´. Dokážeme-li to, napětí, které bývá většinou ještě potencované vnitřní psychickou stažeností, ihned zmizí. Sice jen na omezenou dobu, ale tento trik lze opakovat, kdykoliv si zvýšené napětí v ramenou a šíji uvědomíme,“ radí fyzioterapeut Jan Procházka.

Cvičení se židlí

„Komplexněji působí cvik, při němž si sedneme rozkročmo na kraj židle, předkloníme se a rukou sevřenou v pěst se snažíme zadem za patou dosáhnout co nejdále, přičemž pravou ruku vedeme za levou patu (resp. levou ruku za patu pravou). Dochází k rotaci páteře a intenzivnímu protažení vzpřimovačů a svalů mezi lopatkami. Celý pohyb provázíme výdechem a rotací hlavy tak, jako bychom se chtěli podívat na strop. Takže tlačím-li pravou ruku za nohou doleva, doleva otáčím i hlavu a pohled. Rotaci samozřejmě provádíme na obě strany. Po rotaci je vždy dobré páteř srovnat například hlubokým předklonem, při němž předkláníme nejprve hlavu a poté obratel po obratli celý trup. Možné je ho doprovodit uvolněným prohoupnutím paží,“ vysvětluje Jan Procházka.

Nezapomínejte na pravidelný pohyb!

Ani při sedavých povinnostech a mírné kompenzaci protažením byste neměli zapomínat na pravidelný pohyb. Vyberte si činnost, která vás bude bavit, a kterou budete ve volném čase pravidelně opakovat. „Výše zmíněné dva cviky jsou jen malým příkladem, jak lze tělu poskytnout první pomoc i v průběhu pracovní doby. Rozhodně však nenahradí pravidelně a systematicky prováděné pohybové aktivity,“ dodává fyzioterapeut Jan Procházka.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články