Fyzioterapeut Jan Procházka: Sedavé zaměstnání vede ke škodlivému využívání těla. Co s tím?

Fyzioterapeut Jan Procházka: Sedavé zaměstnání vede ke škodlivému využívání těla. Co s tím?
Zdroj: Bloglovin.com

Současná uspěchaná doba je přímo „továrnou“ na problémy se zády. Jejich původ spočívá v sedavých činnostech, které nám zabírají většinu denního rozvrhu. Často se tak stává, že mnoho lidí již nestíhá sedavé zaměstnání dostatečně kompenzovat vhodným cvičením. To bohatě stačí pro vznik vleklých potíží se zády. Co tedy s tím?

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 06. 03. 2020 09:00

S problémy se zády a krční páteří se potýká čím dál větší množství lidí. Navíc mnoho jedinců má pod tíhou každodenních povinností zafixované také špatné držení těla, které časem může způsobovat bolesti i další potíže. Proč tomu tak je, co zlepšit a jak napravit bolavá záda? O tom jsme mluvili se zkušeným fyzioterapeutem Janem Procházkou.

Zdravá záda vyžadují pohyb

Pokud příliš často sedíte a málo se hýbete můžete si způsobit zdravotní potíže. „Tělo a nejen to lidské, je stvořeno k pohybu. Umožňuje (a pro svůj zdravý vývoj a regeneraci také vyžaduje) velice pestrou škálu pohybových variant, přičemž každá z nich je důmyslnou souhrou nervů, svalů, svalových skupin a kostry - pohybového aparátu, který reaguje neprodleně jak na naše záměry, tak i reflexivně, například v případech ohrožení a podobně,“ vysvětluje fyzioterapeut Jan Procházka.

Rizika kancelářských pracovníků

Ať už máte sedavé zaměstnání nebo studujete, své tělo pravděpodobně vystavujete většímu riziku v důsledku dlouhodobé jednostranné činnosti.  Ta je nebezpečná hned z mnoha důvodů. „Práce v kanceláři představuje jeden z případů pro zdraví značně škodlivého využívání těla. Jedná se o velmi stereotypní a přitom nedostatečnou pohybovou aktivitu, která přetěžuje svaly vzpřimující páteř, svaly fixující lopatky a i ty, které ovládají horní končetiny. Navíc negativně působí na krevní oběh jako celek, zejména na žilní návrat, což ve výsledku vede ke zhoršení pohyblivosti, hybnosti, ale také sebeopravných a sebeúzdravných mechanismů. Mimo jiné je sedavá práce často spojena se stresem, faktorem celou situaci ještě zhoršujícím,“ říká Procházka.

Jak to zlepšit?

Pokud se rozhodnete pro svá záda něco udělat, rozhodně byste měli zvolit dlouhodobější aktivitu. Na výběr máte opravdu pestrou škálu možností. „Chce-li mít jedinec pracující u stolu, tedy většinou u počítače, zdravé tělo, musí provozovat vhodnou kompenzační aktivitu. Známé je blahodárné působení chůze, plavání, jógy. Pro člověka, jenž tráví pracovní dobu zavřen v místnosti, je nejvhodnější pohyb venku na vzduchu,“ radí Jan Procházka.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články