Valerie (40): Dala jsem přednost svému životu před rodinou. Spousta lidí mě za to odsuzuje

Valerie (40): Dala jsem přednost svému životu před rodinou. Spousta lidí mě za to odsuzuje
Zdroj: Freepik

Valerie si žije život podle svých představ. Většina lidí její postoj nechápe a má ji za sobeckou a arogantní. To, co si občas musí vyslechnout, překračuje všechny meze.

Natálie Volfová
Natálie Volfová 03. 03. 2021 08:30

O ženách se často říká, že mají od přírody pečovatelské sklony, rády se starají o děti, manžela a rodinu. Mnohokrát jsem to zaslechla i ve svém okolí. Upřímně jsem to nikdy nechápala. Já dávám přednost jiným věcem a spousta lidí mě za to odsuzuje. Jsem podle nich sobecká a arogantní.

Po rodině jsem nikdy netoužila

Hned na začátku svého příběhu bych ráda podotkla, že nejsem kariéristka. Jen se moje životní priority liší od priorit většiny žen. Pracuji v jedné malé reklamní agentuře. Nejsem na žádné vysoké pozici, a tak mi to i vyhovuje. Mám díky tomu víc času na sebe a své koníčky. A že jich mám! Ráda cestuji, chodím na výlety a sportuji.  Svých zálib se nechci vzdát. Vím, že kdybych to udělala, bylo by mi to neskutečně líto a tomu, kdo by mě o ně připravil, bych to zazlívala.

Proto jsem se již v mládí rozhodla, že se nechci vázat. Žádný přítel, žádná rodina, žádné dítě. Když jsem to poprvé řekla rodičům, vysmáli se mi. Bylo mi něco přes 20 let a oba si mysleli, že mě to pustí. To se ale nestalo. Je mi 40 a žádný partner na obzoru. Mně to takto vyhovuje, ale to, co si musím vyslechnout od okolí, přesahuje všechny meze.

Okolí moje rozhodnutí nechápe

Ať jsou to moji přátelé, nebo rodina, už jejich pohledy mluví za vše. Litují mě a moje rozhodnutí nechápou. Přesto nikdo z nich nic neřekne. Naopak ostatní ženy si servítky neberou. Pokud není něco podle jejich představ, odsoudí to, aniž by se to snažily pochopit. Když se náhodou s nějakou setkám a téma rozhovoru se stočí k rodině, mnohokrát od nich slyším: „Ženy, které nechtějí děti, nechápu. Jsou to jen kariéristické sobecké mrchy, které nikdy nebudou šťastné.“

Vždy, když to slyším, ohromně mě to mrzí. Nechci se s nimi hádat. Já svůj život miluji a nic mi nechybí. Nepotřebuji o tom přesvědčovat ostatní. Bojím se, že kdybych měla dítě, vzájemně si zničíme život. Není proto rozumné žádné dítě nemít?

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články