Adéla (35): Nechci se nikdy vdávat. Rodiče mi kvůli své víře dali ultimátum

Adéla (35): Nechci se nikdy vdávat. Rodiče mi kvůli své víře dali ultimátum
Zdroj: Unsplash.com

Adéla se nechce vdávat. Manželství jí přijde jako zbytečnost, zastává názor, že vztah je hlavně o lidech. Spousta lidí by její postoj respektovala, pro Adéliny rodiče je to však nepřekonatelná překážka. Jak dopadne jejich vztah s dcerou?

Natálie Volfová
Natálie Volfová 05. 02. 2021 08:30

Přítele mám již dlouho. Jsme spolu šťastní, plánujeme rodinu i společnou budoucnost. Přesto, když někomu řeknu, že se vdávat nechci, často na mě koukají jako na blázna. Nejvíc mě v tomto ohledu zklamali moji rodiče.

Rodinu chci, ale svatbu ne

Připadám si naprosto normálně. Vždy jsem toužila po rodině i velké lásce, avšak na rozdíl od jiných žen v mém příběhu chybí svatba. Nikdy jsem papír na vztah nepochopila, ani jsem po něm netoužila. Vždyť v současné době existuje tolik nesezdaných párů, že by na tom nemělo být nic divného.

Přítel můj názor zná a naprosto ho respektuje. Ostatně, ani on sám se do svatby nijak nehrne. Naopak si říkáme, že ušetříme na svatebním veselí, a tak se přiblížíme našemu snu pořídit si nějaký hezký domek. Navíc se tak vyhneme i zbytečnému stresu a nepříjemnostem kolem plánování.

Rodiče mě odmítli

Pocházím z prostředí, které může být pro spoustu lidí zvláštní. Byla jsem totiž vychována v křesťanské víře. Pravdou je, že já sama jsem k tomu nikdy neměla blízko. Do kostela jsem přestala chodit hned, jak jsem se odstěhovala z domova.

Pro rodiče to byl šok, ale moje rozhodnutí tehdy respektovali. Problém nastal, když jsem jim přišla představit svého přítele. Nejen že jsme museli spát odděleně, rodiče se i nevhodně zeptali, kdy bude svatba. Nemile to zaskočilo nás oba.

Skutečnost, že nechci mít svatbu, byla pro mé rodiče nepochopitelná. To, že bych vychovávala dítě jako nesezdaná, nemohli skousnout. Také mi to při ošklivé hádce, kterou jsme na toto téma měli, vyčetli. V podstatě mi dali ultimátum, že pokud se nevdám, tak mě vydědí. Také mi řekli, že dítě z nesezdaného svazku nikdy nepřijmou. Byla to pro mě rána. Jejich peníze mi byly jedno, ale to, že by odmítli se vidět se svým vnoučetem, mě zasáhlo.

Nechci se kvůli nim měnit

Za svým rozhodnutím nemít svatbu si stojím. Přece jen je to můj život a moje rozhodnutí. Přesto všechno mě mrzí, že se to mezi námi takto pokazilo kvůli malichernosti. Zvlášť teď, když jsem zjistila, že jsem těhotná, mi podpora rodičů chybí.

Opravdu je mi líto, že odmítli mé dítě ještě dřív, než se narodilo. Přijde mi to od nich sobecké a často přemýšlím, jak náš vztah napravit. Jedno ale vím jistě. Vdávat se kvůli nim nebudu.

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz. 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články