Sofie (29): Lékař mi sdělil krutou diagnózu, která mně i mému příteli zničila společný sen

Sofie (29): Lékař mi sdělil krutou diagnózu, která mně i mému příteli zničila společný sen
Zdroj: Freepik.com

Vzdát se svých snů je vždy těžké. Své o tom ví i Sofie. Ta se kvůli lékařské diagnóze musí vzdát snu, o kterém doufala, že se brzo stane realitou. Jak ale tuto zprávu sdělit příteli, kterého se rovněž významně týká?

Natálie Volfová
Natálie Volfová 10. 02. 2021 06:30

Již delší dobu s přítelem pomýšlíme na děti. Vždy jsem si přála mít rodinu, asi protože jsem nikdy sama pořádně žádnou neměla. Otec moji matku opustil, když jsem chodila do školky, a od té doby jsem ho neviděla.

Měsíce snažení

Když jsme s přítelem spolu chodili již nějakou dobu, řekla jsem mu o svých plánech do budoucna. Byla jsem velmi ráda, že mě v mém snu podpořil a dodal, že je to vlastně i jeho sen. Už jsem se moc těšila na to, jaká z nás bude krásná fungující rodina. V tu chvíli jsem ještě ani zdaleka netušila, čím si budeme muset projít.

Poprvé jsme se o miminko začali snažit před třemi lety. Zrovna jsem dokončila vysokou školu a nastoupila jsem do práce. Bláhově jsem si myslela, že do roka budu těhotná. Najednou uběhl první měsíc, druhý… a nakonec uplynul rok, kdy se mi nepodařilo otěhotnět. Podle všech článků na internetu i rad kamarádek mi bylo jasné, že neotěhotním hned, ale rok byla již dlouhá doba. Rozhodla jsem se proto zajít ke svému gynekologovi.

Krutá diagnóza

Doktor se mě během vyšetření ptal na spoustu podrobností. Jak dlouho se o miminko snažíme, jakou máme životosprávu a podobně. Byla jsem ráda, když vyšetření skončilo. Neměla jsem z něj dobrý pocit. Každý den jsem jako na trní čekala na výsledky. Nakonec jsem se dočkala. Moje nepříjemné tušení vzrostlo, protože si mě gynekolog objednal na další schůzku, kde mi chtěl vysvětlit situaci. Z vyšetření totiž vyplynulo, že kvůli vrozené vadě nikdy nebudu moc mít děti. Tato krutá diagnóza mi nakonec docela změnila život i plány do budoucna.

Nejasná budoucnost

Už jsou tomu tři týdny, kdy jsem se dozvěděla, že zůstanu bezdětná. Zatím jsem však nebyla schopná tuto zprávu sdělit partnerovi. Bojím se, jak zareaguje. Sama se ji stále snažím zpracovat. Zatím mi to moc nejde. Můj životní sen zmizel jako mávnutím proutku.

Snažím se utřídit si myšlenky i plány, než zlou novinu sdělím příteli. Je dost možné, že mě kvůli tomu opustí, přece jen mít děti byl i jeho sen. Také mě ale opustit nemusí. Existuje spousta jiných způsobů, jak si pořídit děti, možností je například adopce. Přes to všechno netuším, jak nastalou situaci řešit, a jsem z toho zoufalá. Nejtěžší pro mě bude to příteli říct a připravit se na všechny možnosti toho, jak bude reagovat.

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz. 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články