Vlastimil (54): Odhodlal jsem se k rozvodu, jenže manželce diagnostikovali roztroušenou sklerózu

Vlastimil (54): Odhodlal jsem se k rozvodu, jenže manželce diagnostikovali roztroušenou sklerózu
Zdroj: Freepik

Vlastimil se poslední dobou necítil v manželství s Jiřinou spokojený. Jako kdyby se jeho žena zničehonic změnila. Byla neustále podrážděná a nervózní. On už to nechtěl snášet, tak se nakonec po dlouhém rozmýšlení rozhodl pro rozvod. V den, kdy jí to chtěl oznámit, i ona pro něj měla jisté sdělení. Dojde nakonec k rozvodu?

Šárka Žižková
Šárka Žižková 04. 01. 2021 08:30

Jsem v našem manželství s Jiřinou (50) nespokojený. Přestali jsme si rozumět. Stala se z ní hádává ženská. Dlouho jsem váhal s podáním žádosti o rozvod.

Zůstali jsme sami dva

Dokud s námi bydlel náš nejmladší syn Jan (23), náš vztah s Jiřinou byl ještě únosný. Ráda se o něj starala. Připadala si potřebná. Když i on vyletěl z rodinného hnízda, doma se to začalo měnit. Žena začala být často protivná. Hádala se kvůli maličkostem. Hledala chyby jen proto, aby se mohla hádat. Nebo alespoň tak jsem to vnímal.

Jen kvůli tomu, že jsme zůstali sami dva, přece svět neskončil. Často jsem jí tuto větu opakoval, aby pochopila, že není všem dnům konec. Naopak. Dalo se toho náležitě využít. Konečně jsme se nemuseli o někoho starat. Přicházela doba, kdy jsme se konečně mohli věnovat jeden druhému.

Řekl jsem si, že tomu dám nějaký čas, než si na to zvykne. Pokud by do roka nepřišla změna, slíbil jsem si, že podám žádost o rozvod. Ještě tak úplně nepatřím do starého železa, takže šance začít někde znovu je. Nenechával jsem v tom Jiřinu samotnou. Snažil jsem se být aktivní. Vymýšlel jsem výlety, různé akce, na které doposud nebyl čas.

Podivné chování

Bohužel, čím více jsem se snažil, tím horší reakce přicházely ze strany manželky. Co mě zaráželo nejvíce, bylo to, jak byla většinu dne podrážděná a nervózní. Skoro bych řekl, že to nebyla vůbec ona. Řešil jsem, jak je možné, že se někdo tak rychle dokáže změnit. Přestala se mnou zcela chodit ven.

Jezdila z práce do práce. Když se mělo někam jít, tvrdila, že je velmi unavená. Možná tak někdy i vypadala. Jednou v sobotu se ale po dlouhé době probudila a měla skvělou náladu. Dokonce se mi ji podařilo vytáhnout i na procházku. Ke konci docela hezkého dne se ale zničehonic cestou domů skácela. Viděl jsem, jak ji zradily nohy.

Docela jsem se lekl. Chtěl jsem ji pomoci vstát ze země, ale velmi ošklivě na mě vyjela, že pomoc nepotřebuje. Ptal jsem se jí, zdali je v pořádku, ale odbyla mě, abych se nestaral. Stihla ještě pronést výtku, že je to moje vina, že upadla, protože jsem ji nutil do hloupé procházky. Ten večer jsem se rozhodl. Podám žádost o rozvod.

Manželka má roztroušenou sklerózu

Ráno jsem si už tak jistý nebyl, ale řekl jsem si, že buď teď, nebo nikdy. Moje rozhodování trvalo nakonec další tři měsíce. Po jedné ošklivé hádce, kdy mi udělala scénu i před šéfem, jsem měl jasno. Večer jí to řeknu. Když jsme se sešli doma, rovnou jsem ji požádal, aby si sedla, že s ní chci něco probrat.

Ona mě ale požádala o to samé. Vyzval jsem ji, aby mluvila první. Žena má přece přednost. Jiřina začala: „Byla jsem na magnetické rezonanci. Už mám výsledky. Mám roztroušenou sklerózu. Bude ze mě časem mrzák.“ Lapal jsem po dechu, protože jsem si myslel, že je to jen špatný vtip.

Hned jsem si ale dal dvě a dvě dohromady a došlo mi, proč byla poslední dobou taková. Měla typické příznaky pro RS. Nervozita, podrážděnost. Nohy jí neposlouchaly a byla skutečně často unavená. Nejhorší je, že se tato nemoc nedá léčit, pouze tlumit. Svoje sdělení s rozvodem jsem nakonec zamlčel. Teď přemýšlím, jestli najdu sílu se o ni postarat.

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz. 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články