Ivana (45): Po rozvodu jsem propadla alkoholu. Moje děti mě nemohou vystát

žena, alkohol
Zdroj: Pixabay.com

O alkoholu se říká, že je metlou lidstva. A někdy taky dokáže zničit celou rodinu. Bohužel mu propadla i paní Ivana.

Kateřina Sobolová
Kateřina Sobolová 14. 07. 2020 13:00

Pocházím z Prahy, na vysokou školu jsem ale zamířila do Brna, kde jsem potkala Vaška. Brzy jsme se do sebe zamilovali a prožívali jsme studentskou lásku. Ta však pokračovala i po vysoké.

Svedla ho mladší

Po škole jsme spolu začali bydlet. Nejprve jsme se nastěhovali k Vaškovým rodičům, potom jsme si našli podnájem a nakonec jsme si koupili i byt. Všechno mezi námi krásně klapalo, my jsme se vzali a rok po svatbě se nám narodila Petra. O tři roky později přišel na svět i Josef.

Naše rodinná idylka trvala zhruba dalších pět let. Potom nám to doma začalo skřípat a Vašek mě začal podvádět. Jeho nevěru jsem rychle odhalila a on mi nic netajil. Svedla ho mladší, ke které odešel bydlet, a já jsem zůstala na děti sama.

Už odmala jsem měla slabší povahu, která se mi taky stala osudnou. Měla jsem štěstí, že mi s dětmi pomáhala máma i tchýně, takže jsem si mohla čas od času odpočinout. Nikam jsem nechodila, nevyhledávala jsem společnost, a když byly děti pryč, zůstávala jsem sama doma.

Pila jsem, když šly spát

Tak úplně sama jsem ale nebyla – společnost mi totiž dělal alkohol. Nejdřív to byla vína, potom už jsem ale sklouzla i k tvrdému. Okolí o ničem nevědělo, před rodiči i tchány jsem si dávala pozor, a když byly doma děti, tak jsem nepila. Tedy, do té doby, než šly spát.

V práci si brzy všimli, že se se mnou něco děje, jednou mi ráno dali dýchnout a dostala jsem padáka. Měla jsem něco naspořeno, chodila jsem po brigádách, doma to se mnou ale šlo od desíti k pěti. Měla jsem však slušnou pověst a nikdo nevěřil tomu, že zrovna ze mě se stává alkoholička. Já už jsem to ale nezvládala a pila jsem víc a víc.

Díky mámině domluvě jsem nastoupila na léčení, jenže dva dny poté, co jsem se vrátila, jsem do toho zase spadla. U nás doma to vypadalo hrozně, přestala jsem se o všechno starat a děti, které už byly větší, nevěděly, jak mi mají pomoct. Sice se o to snažily, já jsem si ale jela to svoje, nikoho jsem neposlouchala a alkohol byl pro mě přednější.

Pořád ho miluju

Zapíjela jsem veškeré starosti a problémy, které mě trápily. Pořád jsem milovala Vaška a nedokázala jsem přijmout, že mě opustil. I když už to byla spousta let…

S tím, že ode mě odešel, jsem se nikdy nesmířila. Alkohol mě pohltil a děti radši odešly z domu. Starší dcera bydlí u svého přítele a mladší syn u tchána. Já za dva dny nastupuji na další léčení a doufám, že pak už budu zase normální. Pořád mám však šílenou chuť otevřít si lahev rumu, kterou mám schovanou v knihovně za fotkami z naší poslední společné rodinné dovolené.

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články