Alice (38): V jednom roce mi zemřel otec i dědeček. Na Vánoce mi ale dali znamení, že jsou zase spolu

Alice (38): V jednom roce mi zemřel otec i dědeček. Na Vánoce mi ale dali znamení, že jsou zase spolu
Zdroj: Freepik.com

Alice minulý rok přišla o dvě milované osoby. Nejprve o svého otce a o pár měsíců později o dědečka. Letos na Vánoce ale dostala novou naději. Co našla pod stromečkem?

Šárka Žižková
Šárka Žižková 31. 12. 2020 17:00

Rodiče se rozvedli, ještě když jsem byla malá holka. Otec si našel novou přítelkyni Mirku a matka zůstala dodnes sama.

Tvořili jsme super trojku

Nejdřív jsem z toho byla smutná. Jenže ono se ukázalo, že i když se rodiče rozvedli, dokážou spolu mluvit. Když byly nějaké rodinné oslavy, otec přijel s přítelkyní a matka se s ní klidně bavila. Otce jsem velmi milovala, protože to byl silný muž, který mě chránil i v dospělosti.

Otec měl úžasnou povahu po dědečkovi. Když jsme my tři byli spolu, bylo to pro mě nejkrásnější období. I když už jsem byla dospělá, po jejich boku ze mě byla zase ta malá holka. Stejně se chovali i k našemu synovi Lukášovi. Přála jsem si, aby tady byli navěky. Matku také miluji, ale ona byla vždycky velmi přízemní a nebyla s ní taková zábava.

To, že všechno jednoho dne skončí, mi došlo, když Mirce našli rakovinu. Statečně bojovala dva roky, než nemoci podlehla. Až tehdy jsem poznala, jak moc ji táta miloval. Společně s ní odešel kus něho. Stával se z něj protivný morous, který už se neuměl ani zasmát. Mohla jsem se snažit jakkoli, ale rozveselit jsem ho nedokázala.

Tři úmrtí v jednom roce

Táta ze samého žalu začal ve velkém pít. Přestal k nám jezdit, protože snad nebyla chvíle, kdy by byl střízlivý. Když mi tři dny po sobě nezvedl ani telefon, jela jsem k němu. Klíče jsem měla, takže jsem vešla rovnou do bytu. Našla jsem ho ležet na zemi bez známek života. V ruce držel dopitou láhev od tvrdého alkoholu, kolem něj byly zvratky.

Nevěřila jsem tomu, že se během tak krátké doby změní tolik věcí. Musela jsem zařídit pohřeb. Postarat se o dědečka. S ním to velmi zamávalo. Bylo mu v té době devadesát let. I u něj jsem cítila velikou změnu. Už nechtěl hrát karty, nezajímal se o našeho syna. Zemřel nejprve uvnitř. Nakonec odešel tři měsíce po smrti otce.

Byl to nejsmutnější rok, který jsem ve svém životě prožila. Odešly dvě osoby, které jsem skutečně milovala. Nemohla jsem ale dovolit, aby mě to také položilo. Musela jsem dál žít a věřit, že se jednoho dne sejdeme. Často jsem přemítala, zdali se táta s dědou po smrti potkali.

Dárek z minulosti

Letos na Vánoce jsem cítila veliký smutek a úzkost. Při večeři jsem dala další dva talíře. Pro dědu a tátu. Když jsme šli rozbalovat vánoční dárky, celé to na mě padlo. Kvůli synovi jsem vší silou zadržovala slzy, abych mu nepokazila Vánoce. Byl přece jenom dítě, které z toho nemělo ještě rozum. Pod stromečkem jsem našla dárek, který byl pro mě. Nebyl zabalený, ale já hned věděla, pro koho je.

Byly to duhové kuličky, které jsem jako malá našla s dědou a tátou v potoce. Každý si vzal tři kuličky a schoval si je. Nechápu, kde se pod stromečkem vzaly. Manžel s matkou kroutili hlavou, že s tím nemají nic společného. Netuším, jak se tam kuličky dostaly, ale myslím, že mi ti dva dali znamení, že jsou spolu. Hned se na svět dívám jinak...

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz. 

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články