Honza (38): Manželka nechce po mateřské do práce, chce se živit focením, které ale neumí

Honza (38): Manželka nechce po mateřské do práce, chce se živit focením, které ale neumí
Zdroj: Freepik.com

Honza se nemohl dočkat dne, kdy jeho žena konečně nastoupí do práce. Šlo především o peníze a o to, že už s ní nebyla řeč. Ta měla ale jinou představu. Chtěla pracovat jako fotografka. Jak to nakonec celé dopadlo?

Šárka Žižková
Šárka Žižková 01. 01. 2021 06:30

Nemohl jsem se dočkat dne, kdy naše tři děti konečně nastoupí do školky a manželka Lenka půjde do práce.

Manželka nechce do práce

Těch důvodů, proč jsem se na to těšil, bylo hned několik. Na Lence a hlavně na jejím vyjadřování bylo velmi znát, že je dlouhé roky doma. Zasekla se na banálních věcech. Vést s ní nějaký hlubší rozhovor na nějaké téma bylo poslední roky takřka nemožné. Dával jsem to za vinu tomu, že se věnovala jenom dětem.

Další věc, která byla doma znatelná, byly peníze. Vydělával jsem jenom na to, abych uživil pět lidí. Někdy to bylo skutečně těžké a já měl špatné spaní, zdali vyjdeme do další výplaty. Proto mě představa, že Lenka také vydělává, velmi povzbuzovala. Když se blížil čas, kdy jsme si měli zajistit místo ve školce, téma práce jsem doma otevřel.

Těšíš se do práce?“ zeptal jsem se jednou u večeře. „Já ale do práce nepůjdu, budu přece fotit,“ řekla velmi sebejistě. „Fotit? Jak to myslíš?“ divil jsem se její odpovědi. „Focení mě vždycky bavilo a do práce se mi nechce, takže si udělám kurz a bude vymalováno,“ odvětila. „Vždyť nemáš ani pořádný foťák a kdy jsi fotila naposledy?“ podotkl jsem.

Nesmyslný sen

Když jdeme s dětmi ven, tak fotím,“ řekla Lenka. Chtěl jsem nějaké fotky vidět, možná jsem si jenom nevšiml, že má skrytý talent. Když jsem její fotky procházel, neviděl jsem v tom nic, co bych sám neuměl. Ovšem ona byla přesvědčená, že pokud si pořídí pořádný foťák, půjde to samo a ona si tím vydělá.

Požádal jsem ji, aby si raději nejdřív našla práci a nějak bokem se zlepšovala ve focení. Nevěřil jsem,           že z ní bude fotografka. Lenka se zjevně lekla. Za pár dní přišla domů s novým foťákem. „Kde jsi na něj vzala?“ zděsil jsem se. „Půjčila jsem si dvacet tisíc od mamky,“ řekla klidně. Vjel do mě vztek. „Musím ti to říct na rovinu! Fotit neumíš!

Chci, abys šla do práce a pomohla mi vydělat peníze,“ pronesl jsem důrazně. Velmi ošklivě jsme se pohádali. Celé se to otočilo proti mně. Vyšlo z toho jediné. Že jsem sobec, který ji nepodpoří v jejích snech. Tak to ale není. Já mám také sny, ale vím, že dokud nemáme našetřené peníze, jdou stranou. Máme přece děti.

Narazila nakonec sama

Přišel čas, kdy šly děti do školky. Modlil jsem se, aby se Lenka umoudřila a našla si práci. Ona si místo toho zaplatila z našeho účtu kurz focení a trvala na svém. Neslyšela a neviděla. Kurz nakonec celý absolvovala a měly se začít dít zázraky.

Neměla to vůbec promyšlené. Neměla žádné zájemce, nebyla schopná si udělat reklamu. Pořád mě jenom prosila o peníze, aby se mohla pořádně rozjet. Musel jsem tomu udělat přítrž, protože nás to jako rodinu táhlo ke dnu. Byla tak zoufalá, že mi řekla, že pokud jí peníze nedám, požádá o rozvod.

Nenechal jsem se zastrašit a čekal, co se bude dít. Nakonec to někdo cizí vyřešil za mě. Pozval si Lenku na focení, které vůbec nezvládla a dotyčný jí řekl, že fotit neumí. Vrátila se s omluvou a prosbou, abych jí dal ještě šanci. Už měsíc má novou práci.

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz. 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články