Pavla (29): Šéf mi slíbil odměny, když budu donášet na kolegy. Vše se otočilo proti mně

Pavla (29): Šéf mi slíbil odměny, když budu donášet na kolegy. Vše se otočilo proti mně

Pavla se jednou prořekla před svým šéfem a utrousila drb o své kolegyni. Ten jí nabídl, že jí dá odměny, když mu bude pravidelně donášet informace. Pavla se nové role ujala velice rychle.

Tereza Procházková
Tereza Procházková 25. 12. 2020 06:30

Dva roky jsem pracovala v jedné agentuře a měla jsem radost, že se mi daří. Plat jsem měla skvělý, s kolegy jsem si rozuměla a šéf byl pohodový chlap.

Prořekla jsem se

V létě jsem ho potkala v kuchyňce a on se rozčiloval, že mu kolegyně odevzdala práci pozdě, a ještě byla špatně. Utrousila jsem, že má nějaké starosti, a on chtěl vědět víc. „Říkala, že má problémy s přítelem a pořád se hádají, proto se asi nesoustředí,“ chtěla jsem se jí zastat, ale on chtěl vědět další informace.

Šéfova nabídka

Prozradila jsem mu, že to už řeší měsíc a kolikrát v práci brečí. Šéf mi poděkoval, že jsem mu to řekla, prý má konečně jasno, co se děje. „Myslel jsem, že na práci kašle, ale teď to chápu,“ řekl a pak mi navrhl, abych mu pravidelně donášela informace o ostatních, že z toho budu mít odměny. „Oni mi neřeknou, co se děje, a kvůli práci to potřebuji vědět.“

Nevím, jestli jsem souhlasila ze strachu nebo jsem se najednou cítila důležitá. Asi to byla kombinace obojího. Vždycky na konci týdne si mě zavolal do kanceláře a ptal se, co je nového. Chtěl vědět, jak o něm ostatní mluví a kdo co řeší. Hodně jsme se sblížili. Měla jsem pocit, že jsme spojenci, a když budu jeho pravá ruka, bude to jedině dobře.

Jen jsem říkala pravdu

S kolegy jsem se bavila normálně a neměla jsem pocit, že dělám něco špatně. Neříkala jsem nic, co nebyla pravda. Nelhala jsem. Když jsem jedno dopoledne volala kolegovi Tomášovi, kde je, protože měl zpoždění, přiznal se, že se strašně opil a teprve se vzbudil s kocovinou. Poté přišel šéf s tím, že Tomáš nepřijde, protože je nachlazený. Šla jsem hned za ním a řekla jsem mu, že není nemocný, ale leží doma s kocovinou.

Šéf mi poděkoval, poprosil mě, ať se vrátím k práci, a za chvíli mi přišla smska od Tomáše, že jsem zrádkyně. Přeposlal to všem kolegům a všichni se na mě dívali jako na nepřítele. Nikdo se mnou nemluvil a šéf mě ještě ten den uklidnil, ať si z toho nic nedělám, že je to přejde.

Jenže druhý den za námi přišel a všem oznámil, že nebude v práci tolerovat opilce ani osobní problémy, a ukazoval prstem na konkrétní osoby. Pak mi dal přede všemi výpověď. „Pro odměny cokoliv, že?“ poznamenal a odešel. Nikdy v životě jsem se necítila hůř.

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články