Ludmila (49): Táta chtěl tajně vydělat pohádkové peníze. Místo toho nemají rodiče ani na chleba

žena
Zdroj: Freepik

I rodiče mohou udělat přešlap, jsou to také jenom lidé. Ludmilin táta se ale opravdu předvedl. Musela zasáhnout celá rodina, aby se konečně umoudřil.

Natálie Volfová
Natálie Volfová 23. 06. 2021 13:00

Jsem jedináček. Rodiče mě měli, když jim bylo dvacet pět let. Celý život jsem si říkala, jak moc bych si přála sourozence, ale rodiče o dalším dítěti nechtěli ani slyšet. Především mamka tvrdila: „Nevychovávám jen tebe, táta je taky takové dítě.“ Vždycky jsem se této větě smála. Jak by muž, který chodí do práce, mohl být dítě?

Začalo to nevinně

Teprve o čtyřicet let později jsem pochopila, jak to mamka myslela. Tátova nezodpovědná povaha málem dostala celou rodinu do dluhů. Museli jsme zasáhnout já a můj manžel, aby se táta, kterému v té době bylo přes sedmdesát let, umoudřil.

Všechny problémy začaly vcelku nenápadně. Rodičům jsem zřídila společný účet, chtěla jsem jim pomoct s hlídáním financí. Na něm byly všechny jejich úspory, a navíc jim tam každý měsíc chodil důchod. Oba jsem je naučila pracovat s mobilními aplikacemi a internetovým bankovnictvím. Myslela jsem si, jak moc jim ulehčím práci.

Přišla jsem na to, co se stalo

Mamka mi ale jednou vyděšeně volala, že chtěla zaplatit nákup v supermarketu a že jí to nešlo. „Musela jsem tam nakonec všechno nechat, ještě jsem se nikdy tak nestyděla,“ plakala mi do telefonu. Bylo mi to hned divné. Jak se jí z účtu mohly ztratit všechny peníze?

Tak jsem se podívala do internetového bankovnictví a začala zjišťovat, kam jim všechno zmizelo. Pohyb na účtu ukázal, že si táta postupně vybíral peníze, až jim tam nezbylo vůbec nic. Velmi jsem se rozčílila. To snad má nějaké dluhy, o kterých nám neřekl, nebo spadl do nějaké závislosti?

Tátovo vysvětlení mě dorazilo

Nemohla jsem uvěřit tomu, co jsem zjistila. Hned jsem běžela za manželem a ten mi rozumně poradil, abych se na to nejdřív zeptala táty. Domluvila jsem si tedy návštěvu u rodičů. Hned, jak jsem přišla, uhodila jsem na otce: „Vím, že mizí peníze ze společného účtu. Hned teď mi řekneš, na co je potřebuješ!“Nebuď, prosím tě, hned tak naštvaná. Já tam všechno vrátím, mělo to být překvapení. Přišel jsem na úžasný nápad, jak vydělat peníze, a potřeboval jsem něco do začátku, tak jsem si to vypůjčil,“ řekl nám.

Hned mi bylo jasné, že někomu naletěl. Táta rozhodně nemá čuch na byznys. Taky jsem se nespletla, otec o všechny peníze přišel a na společný účet nic nevrátil. Mamka mi potom řekla: „Už víš, jak jsem to myslela s tím dítětem? Na tátu prostě musíš vždycky dávat pozor. I v sedmdesáti je schopný udělat úplnou blbost.“

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články