Oldřich Nový: Na sklonku života se z něj stal samotář, styděl se sám za sebe

Oldřich Nový: Na sklonku života se z něj stal samotář, styděl se sám za sebe
Zdroj: Wikimedia Commons/Lucerna film (not existing company since 1945), author anonymous, Public domain

Oldřich Nový byl vždy považován za jednoho z největších filmových milovníků. Svou image si velmi pečlivě budoval, jenomže s přibývajícím věkem se prostě člověk, chtě nechtě, změní. Raději se tak uzavřel do sebe. Nechtěl, aby ho fanoušci viděli nemocného. Dnes si ho ale můžeme připomenout ve výtečné formě snímkem Valentin Dobrotivý.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 19. 05. 2021 11:00

Děj filmu Valentin Dobrotivý s Oldřichem Novým: Valentin Plavec je naivní zaměstnanec pojišťovny, jenž se s železnou pravidelností stává terčem vtípků svých kolegů. Poslední žert se jim ale vymkne z rukou. Valentinovi to způsobí tolik problémů, že se rozhodne pomstít... Na film Valentin Dobrotivý z roku 1942 se můžete podívat dnes ve 20:00 na CSFilmu.

Nového na dno ho srazily nevhodné poznámky

Přestože se na Oldřichu Novém podepsal přibývající věk, zprvu si z toho moc nedělal. I nadále zůstal společensky naladěný a rád se setkával se svými přáteli. V roce 1967 ale zemřela jeho milovaná žena, což mu vůbec nepřidalo na zdraví. Jednoho dne se mu však přihodilo něco, co ho srazilo na úplné dno.

V Pražské třídě se minul se skupinkou mladých holek, které velmi neuctivě okomentovaly jeho vzhled,” prozradil pro magazín Aha! novinář Ondřej Suchý. Samozřejmě nevěděly, o koho jde. Od té doby nevycházel ze svého bytu. Nechtěl brát svým fanouškům iluze a raději se rozhodl svůj fyzický úpadek skrývat.”

Konec Oldřicha Nového

Kdo chtěl po tomto incidentu Oldřicha Nového navštívit, musel počítat s tím, že jeho tvář neuvidí. Pokaždé seděl za paravanem. Přestal o sebe dbát, bylo mu již všechno jedno. „V kuchyni nechával pořád otevřená okna, takže mu tam lítali holubi, které pak krmil,” řekla Zita Kabátová.

„Jednou jsem mu tam poslala posluhovačku. Ta to po pár týdnech vzdala. Mohla tam uklízet pořád dokola a za chvíli to bylo zase stejné.” Posledním známým hostem byl režisér Miloš Forman. O pár dnů později, 15. března 1983, třiaosmdesátiletý Oldřich Nový zemřel.

Zdroje informací:

CSFilm: Valentin Dobrotivý

Wikipedia.cz: Oldřich Nový

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články