Eliška Pleyová: Tragický osud půvabné herečky, která si zahrála s Voskovcem a Werichem i Oldřichem Novým

Eliška Pleyová: Tragický osud půvabné herečky, která si zahrála s Voskovcem a Werichem i Oldřichem Novým
Zdroj: Česká televize

Eliška Pleyová se díky svému fotogenickému obličeji mohla z módního průmyslu přesunout k tomu filmovému. I když nikdy nehrála první ligu a její role byly spíše menší, objevila se po boku mnoha hvězd černobílého plátna. Svůj život se však rozhodla předčasně ukončit, a to za velmi dramatických okolností.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 03. 11. 2020 13:00

Eliška Pleyová se narodila 8. července 1910 v Praze jako Plochová. Byla to modelka a herečka. Kromě filmu se věnovala i operetě. Během desetileté herecké kariéry vytvořila více než dvacet postav mladých a elegantních dam. Právem je tak zapsaná zlatým písmem do kroniky české kinematografie.

Začínala u Podolské

Nejprve pracovala jako dámská krejčová. Na počátku třicátých let se z ní stala manekýnka pod pseudonymem Iška ve slavném módním salónu Hany Podolské. K filmu ji o něco později přivedl scénárista Gustav Machatý. Zaujala ho její hezká tvář, modré oči a vystupování na úrovni, které jako by naznačovalo šlechtický původ.

Nakonec ji přesvědčil, aby se zúčastnila konkurzu na film Před maturitou. Režiséra Vladimíra Vančuru její výkon zaujal natolik, že ji obsadil do role učitelky Minervy Jansonové. Tím se herecká kariéra Pleyové rozjela naplno. Zanedlouho se ke stříbrnému plátnu přidala i prkna, co znamenají svět.

Z role do role

Eliška Pleyová hrála většinou manželky, chůvy, učitelky a samozřejmě modelky. Její vzhled ji k tomu jednoduše předurčoval. Třeba v komedii Peníze nebo život si střihla choť samotného Jiřího Voskovce či právě její celoživotní úlohu manekýnky ve snímku Anita v ráji s Theodorem Pištěkem.

Během protektorátu se stihla ještě (mimo jiné) objevit, spolu s Oldřichem Novým, v komedii Dědečkem proti své vůli, melodramatu Lízino štěstí či jako zvědavá majitelka módního salónu v konverzační komedii režiséra Otakara Vávry s názvem Dívka v modrém. Několik měsíců před svou smrtí stačila ještě natočit drama Okouzlená a komedii Host do domu.

Strach z gestapa

Svůj život ukončila herečka Eliška Pleyová během protektorátu. Byla zrovna na ozdravném pobytu v Luhačovicích. Tam se pokusila o sebevraždu poprvé. Chtěla si podřezat žíly. Byla však včas odvezena do nemocnice. Když se trošku zotavila, vyskočila z okna. Tentokrát byl pokus již bohužel smrtelný. Proč to udělala? Sužoval ji totiž strach z gestapa. Dozvěděla se totiž, že ji hledají kvůli jejímu příteli, jenž působil jako odbojář.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Eliška Pleyová

Česká televize: Eliška Pleyová

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články