Česká Coco Chanel Hana Podolská: Oblékala celebrity, zemřela však v bídě a opuštěná

Hana Podolská se těšila veliké oblibě u celebrit i prvních dam.
Zdroj: ceskatelevize.cz
Portrét Hany Podolské.Návštěva prezidneta republiky Edvarda Beneše.Oblékala i Lídu Baarovou.Na její modely se čekalo i přes půl roku.+ 8 fotek+ 9 fotek

Johanka Vošahlíková se narodila v Praze roku 1880. Její tatínek, významný architekt, zemřel velmi brzy na tuberkulózu, a tak všichni v rodině museli přiložit ruku k dílu. Hana se vyučila švadlenou a díky tomu, že padla do oka polskému šlechtici Viktoru Podolskimu (a to tak, že si ji vzal za ženu) si mohla otevřít svůj první salon.

Redaktor
Redaktor 30. 11. 2018 09:27

Ten byl v pražských Nuslích. Jmenoval se Salon u pěti králů a těšil se veliké oblibě. To však Haně nestačilo, a tak se začala poohlížet po lukrativnější lokalitě. Zvítězil nově dokončený palác Lucerna ve Vodičkově ulici.

Protože se centrum módy přesunulo z Vídně do Paříže, byla to právě francouzská metropole, kam jezdila Hana čerpat inspiraci. Brávala s sebou i svou kreslířku Hedviku Vlkovou a jako jedna z mála začala zaměstnávat i profesionální modelky, což byla v té době dost nevídaná věc.


Ambiciózní návrhářka pak zaměstnávala v salonu nejen švadleny a kreslířky, ale zapojila se i celá její rodina, včetně jejích dvou snach. Hana byla velmi populární, vydávala módní časopisy a ve společnosti se ocitala po boku slavných celebrit, které jí nošením jejích modelů dělaly reklamu. Mezi zvučná jména se zařadila Lída Baarová, Nataša Gollová, Olga Scheinpflugová, Adina Mandlová nebo samotná první dáma Hana Benešová.




Ačkoliv mezi zákaznice později patřila i Marta Gottwaldová (která měla v salonu svou vlastní figurínu stejně korpulentních rozměrů), samotný salon to od znárodnění v roce 1948 nezachránilo. Od té doby to s ním šlo od desíti k pěti. Přejmenoval se na „Oděvní služba Eva“ a ředitelem se stal jeden z řadových zaměstnanců. Ten poté Hanu, pracující zde jako prodavačku, nemilosrdně vyhodil.


Hanin manžel tragicky zahynul v roce 1926, stejně jako později její starší syn. Mladší emigroval do USA a už se nikdy neviděli. Sama Hana naposledy vydechla roku 1972.


Slavná a oblíbená návrhářka, na jejíž šaty se čekalo i přes půl roku, zemřela v osamění. Salon zanikl v roce 1991. Odkaz Hany Podolské můžeme vidět ve filmech pro pamětníky, její modely jsou součástí muzejních expozic, například toho pražského Uměleckoprůmyslového.



Hana Podolská, legenda české módy: Uměleckoprůmyslové museum v Praze – historická budova, 30. srpen 2018 — 20. leden 2019.


Fotky z výstavy naleznete v naší galerii!


Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články