Pod pokličkou filmu Rozmarné léto. Jak se natáčel tento legendární snímek s květnatou češtinou?

Rozmarné léto se zapsalo do zlatého fondu české kinematografie.
Zdroj: AR archiv
Obsazení filmu bylo opravdu skvostné.I když filmaři chtěli spíše zataženo a deštivé počasí, bylo v době natáčení neuvěřitelné horko a nespadla ani kapka vody.Tři hlavní postavy.Kouzelníka Arnoštka hrál sám režisér. Natáčení se mu tak celkem zkomplikovalo.+ 1 fotka

,,Způsob tohoto léta zdá se mi poněkud nešťastným." Památná věta, kterou znuděně pronese Rudolf Hrušínský, vstoupila do dějin stejně jako film, ve kterém byla pronesena. Příběh tří starých přátel trávících léto v říčních lázních za deštivého počasí, jejichž idylku naruší kouzelník Arnoštek se svou krásnou pomocnicí Annou, je všem dobře znám. Jak vypadalo natáčení a samotný vznik filmu?

Pavel Dvořák
Pavel Dvořák 05. 06. 2018 14:23

Film se natáčel ve Veselí nad Lužnicí a okolí.

Režisér Menzel vzpomíná, že za vrchol svého režijního umění považuje, že dostal do vody pana Brodského, který se vody bál, a pana Hrušínského, který se vody štítil.

Režisér Menzel, který si zahrál postavu kouzelníka, zvládl všechny triky sám. Provazochodectví jej naučil člen artistické rodiny Třísků.

Při hereckých zkouškách si František Řehák, který měl původně hrát Důru, vyměnil roli s Rudolfem Hrušínským.

Shodou okolností bylo počasí v době natáčení velmi slunečné, a tak filmaři trávili mnoho času čekáním na oblaka. Některé deštivé scény bylo pak nutno natočit s pomocí hasičů.

Pro Františka Řeháka byl jeho abbé první filmovou rolí. Režisér ho proto neustále chválil, aby mu dodal sebevědomí. Jiří Menzel na herce používal i jiné praktiky - pány Hrušínského a Brodského například jednou pozval na oběd ke své mamince na švestkové knedlíky. 

Když byl film hotov, Menzel v jeho kvality příliš nevěřil. Tím spíš ho překvapil Miloš Forman, který mu ho pochválil.

Jiří Menzel trval na tom, že květnatá čeština z předlohy zůstane zachovaná i ve scénáři. Herci si archaický literární jazyk osvojili pomocí magnetofonu. Naučili se archaickou češtinu tak dokonale, že tímto stylem mluvili na place zcela normálně a plynule.

Pro Menzela bylo natáčení celkem náročné. Nebyl jen režisérem, ale také si sám zahrál kouzelníka Arnoštka, což bylo dost náročné. Scény, ve kterých vystupuje Arnoštek, musel nejdříve nazkoušet s dublérem, aby měl představu, jak to bude ve finále vypadat.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články